CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, "CHP, insanı merkeze alan, doğayı 'insanın mülkü' olarak gören, doğal kaynakları sınırsızca ve sorumsuzca tüketen politikaların yerine, doğanın haklarının teslimini ve çevre sorunlarının çözümü için etkin mücadeleyi, herkesin görevi olarak kabul etmektedir" dedi.

"DOĞANIN HAKLARI ÜSTÜN HAK OLMALIDIR"

Daha sonra belirledikleri ilkeleri açıklayan ve birinci ilkenin "Doğanın hakları üstün hak olmalıdır" başlığını taşıdığını vurgulayan Karaca, doğanın insan tarafından "kaynak" olarak görülmesinin, yok edilmesine, zarar görmesine, gelecek kuşaklara güvenli bir şekilde devredilememesine sebep olacak temel bir yanlış olduğunu savundu.

"İKLİM KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ İKLİM ADALETİNDEDİR"

İkinci başlığı, "İklim krizinin çözümü iklim adaletindedir" olarak açıklayan Gülizar Biçer Karaca, üçüncü başlığı ise "Erişebilir, adil ve katılımcı su yönetimi politikası kuraklığı yenecektir" şeklinde duyurdu. Dördüncü başlığı, "Toprak ana bir bütündür, var olma koşulumuzdur" diyerek açıklayan Karaca, Türkiye'nin yüksek biyolojik çeşitliliğe sahip bir ülke olmasına rağmen dünya ölçeğinde korunan alanlar sıralamasında 177 ülke arasında 133'üncü sırada olduğunu belirtti. Korunan alanların ortalamasının yükseltilmesinin, tüm ekosistemler için kaçınılmaz olduğunu aktaran Gülizar Biçer Karaca, "Orman alanlarının madencilik, turizm ve diğer gerekçelerle hızla tahrip edildiği, ormanlar üzerindeki baskının arttığı bir işgal mantığının derhal önlenmesi yönünde ilkesel tutum içinde olan CHP, ormanda usulsüz açma ve işgal etme suçlarındaki artışın sonlanması için orman politikasını geliştirecektir" diye konuştu. Beşinci ilkenin, "Enerji ihtiyacını enerji demokrasisi ve enerji adaleti ile karşılayacağız" şeklinde olduğunu dile getiren Karaca, diğer ilkelerin de "Kuşaklar arası sorumlulukla doğal ve kültürel varlıklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" ve "Yurttaş katılımcılığı ile birlikte karar alıp, birlikte yaşayacağız" olduğunu bildirdi.

"İNSANLARIN ZEHİRLENME HAKKINI MI SAVUNACAĞIZ?"

Termik santrallerin filtreleriyle ilgili bir soru üzerine Gülizar Biçer Karaca, bu konunun tartışılacak bir yanının olmadığını belirtti. Termik santrallerin filtresiz çalışmasına göz yumanların, siyasi bir tercihte bulunduğunu aktaran Karaca, "İnsanların zehirlenmeme hakkını mı savunacağız, yoksa 3-5 enerji lobisinin çıkarını mı savunacağız? Maalesef enerji lobilerinin çıkarları savunulmuş, vatandaşın temiz hava hakkı savunulmamıştır" şeklinde konuştu.