CHP'li Dr. Ali Şeker'in orman yangınlarına ilişkin verdiği soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 10 yılda yıllık ortalama 6.665 hektar alanı etkileyen 2.388 adet orman yangını çıktığı bilgisini verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, ülkemizde orman yangınlarına ilişkin verdiği soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından verilen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan cevaba göre son 10 yılda ülkemizde yıllık ortalama 6.665 hektar alanı etkileyen 2.388 adet orman yangını çıkmış. CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, geçtiğimiz Temmuz ayında ülke genelinde ardı ardına yaşanan orman yangınlarına zamanında müdahale edilmemesi ve Türk Hava Kurumu’na ait yangın söndürme uçaklarının kullanılmadığı ilişkin açıklamalar kamuoyunda tepkiyle karşılanması üzerine konuyu Meclis gündemine taşımıştı. CHP'li Şeker, soru önergesinde, "Yaşanan orman yangınlarına zamanında ve gereği gibi müdahale edilmemesi maddi zararın yanında bölge ekosistemini ve habitatını da olumsuz etkiliyor" açıklamasında bulunmuştu.

"10 YILDA YILLIK ORTALAMA 6665 HEKTARLIK ETKİLENDİ"

Önergeye cevap veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Son 10 yılda ülkemizde yıllık ortalama 6.665 hektar alanı etkileyen 2.388 adet orman yangını meydana gelmiştir. Orman yangınları çıkış sebepleri olarak ihmal, dikkatsizlik, kasıt ve kazalardan meydana gelmiştir" bilgisini paylaştı.

"ALINMAYAN TEDBİRLER ÜLKEYİ KURAKLAŞMANIN KUCAĞINA İTİYOR"

Bakan Pakdemirli'nin cevabını değerlendiren CHP’li Ali Şeker, "10 yılda ülkemizde toplam 23.880 orman yanığını çıkmış, 66.650 hektar alan etkilenmiş. Yani kaba bir hesapla 93 bin futbol sahasından fazla ormanımız yanmış. 10 yıl boyunca her gün neredeyse 7 orman yangını çıkmış. Ormanlarımızı, yeşil alanlarımızı korumak çocuklarımıza, gençlerimize yeşil bir Türkiye emanet etmek en büyük sorumluluğumuzken iktidar gereken tedbirleri almayarak ülkemizi çölleşmenin, kuraklaşmanın kucağına itiyor" diye konuştu.

"2019'DAKİ YANGINLARIN 1309'UNUN FAİLİ MEÇHUL"

Orman Genel müdürlüğü 2019 Yılı Faaliyet Raporu’na göre 2019 yılında 2.688 orman yangını çıktığını belirten CHP’li Ali Şeker, "Bu yangınların 1.309’unun faili meçhul kalmış. Son 5 yılda 12.604 orman yanığını çıkmış, 664’ü kasıtlı çıkarılmış yangınlar iken, 6.278’inin faili meçhul. Ülkenin ciğerlerini göz göre göre yakıyorlar ancak iktidar görmüyor, duymuyor, engel olmuyor" ifadelerini kullandı.

"İZMİR'DE 37 KASITLI ORMAN YANGINI ÇIKARILMIŞ"

2019 yılında çıkan yangınların orman bölge müdürlüklerine göre dağılımını da paylaşan CHP’li Ali Şeker, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıl İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu bölgede 37 kasıtlı orman yangını çıkarılmış, İzmir’in ardından 24 kasıtlı yangın ile Antalya Orman Bölge Müdürlüğü geliyor. Faili meçhul yangınlara baktığımızda ise ilk sırada 163 faili meçhul orman yangını ile İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu bölge geliyor. İkinci sırada ise 124 faili meçhul orman yangını ile Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yer alıyor."