CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Adana Kozan'da son 1 ayda meydana gelen yangınları Meclis gündemine taşıdı. Sümer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye yangınların nedeni sordu.

Adana’nın Kozan ilçesinde son 1 ayda meydana gelen yangınların çıkış nedeni henüz belirlenemezken, CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, ormanların kasıtlı yakıldığına ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Sümer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Önergesinde Kozan kırsalında 17 Ağustos 2020 tarihinde iki farklı noktada orman yangını çıktığını belirten Sümer, son 1 ayda aynı bölgede 5 ayrı noktada yangın görüldüğünü anımsattı. Sümer, kısa süre içinde birbiri ardına yangınların görülmesinin ormanların kasıtlı yakıldığına dair kuşkuları da beraberinde getirdiğini belirterek, "Köylülerin kaygıları ve beyanları da bu yöndedir" ifadelerini kullandı.

"YAKILAN ALAN İYİLEŞTİRİLECEK Mİ?"

Sümer, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları sordu: *Yangının nedeni tespit edilmiş midir? *Son yangında zarar gören alan ne kadardır? *Bu alanda iyileştirme çalışmaları yapılacak mıdır? *Son 10 yılda Adana Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ormanlarda kaç yangın çıkmıştır? Bu yangınlarda ne kadar alan zarar görmüştür? *Bu bölgede son 10 yılda çıkan yangınlarda zarar gören alanlarda iyileştirme çalışmaları yapılmış mıdır?

"10 YILDA KAÇ KİŞİ HÜKÜM GİYDİ?"

CHP’li Sümer, aynı konuyla ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlandırılması istemiyle de başka bir soru önergesi verdi. Ormanlara karşı işlenen suçların devam ettiğini belirten Sümer, Gül'e şu soruları yöneltti: *Son 10 yılda ormana karşı suçlardan dolayı kaç kişi yargılanmıştır ve kaç kişi hüküm giymiştir? *Halen cezaevlerinde ormana karşı işlenen suçlardan dolayı kaç tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır? *Bu oranların yıllara göre dağılımı nasıldır?