Artvin’in Şavşat ilçesinde yapımı planlanan HES projesi için verilen ÇED olumlu kararının iptal edilmesini Danıştay onadı. Projenin ÇED dosyasını hazırlayan Çınar Mühendislik A.Ş. Kanal İstanbul Projesi’nin de ÇED dosyasını hazırlamıştı.

Danıştay 6. Dairesi, Şavşat’ta Veliköy ve Nanep Dereleri üzerinde Arten Elektrik Üretim ve Makine Sanayi isimli şirket tarafından yapılmak istenen Armutlu I-II Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı (HES) projesinin kesin olarak yapılamayacağına karar verdi. Şirket ÇED olumlu kararının iptalini Danıştay’a taşımıştı. HES projesi için 2013’te verilen ÇED olumlu kararı yurttaşların davası üzerine Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme ÇED dosyasının bilimsel ve teknik açıdan eksik olduğunu belirtti. Mahkeme şirketin hazırladığı dosyadaki bilgilerin aksine, raporda yer alan sayıdan daha çok ağaç kesileceğine, can suyu miktarının yaşayan canlılar için ve mevcut ekolojik dengenin sürdürülebilirliği açısından yeterli olmadığına karar verdi.

 “TÜM DERELER İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nurbay Çetin, “2013 yılından sürdürdüğümüz mücadeleyi kazandık. Projeyi çay başlarına su debisi ölçmek için alet getirdiklerinde öğrendik. Ardından başlayan ÇED süreci ile hukuki mücadele başlattık. Avukatımız Halis Yıldırım ile başlattığımız davayı defalarca kazanmamıza rağmen şirket ısrarcı oldu. Danıştay son noktayı koydu. Biz bölgedeki tüm dereler için mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

“MÜCADELENİN KAZANIMI BU”

Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Fuat Yüksek ise "Bu dereden birçok köy faydalanıyor. Biz bu mücadeleyi bir köy olarak değil tüm vadi olarak yürüttük. Bu karar bizi vadi olarak sevindirdi. Mücadelenin kazanımıdır bu. Buradaki doğada yaşayan tüm canlılar kazandı. Dereler gerçek sahiplerinin kaldı" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Şavşat’ta Veliköy ve Nanep dereleri üzerinde kurulması planlanan HES projesi için 10 Temmuz 2013’te ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi. Yöre sakinleri konuyu yargıya taşıdı. Rize İdare Mahkemesi projeyi iptal etti. Danıştay da 2015’te verdiği kararla ‘iptal’ kararını onadı. İkinci ÇED raporunu Çınar Mühendislik firması hazırladı, yargının ‘iptal’ kararındaki konuları dikkate alınmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dosyaya 5 Eylül 2018 tarihinde ‘ÇED Olumlu’ kararı verdi. Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği ile yurttaşlar, kararın bir kez daha iptalini istedi. Rize İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararını ikince kez iptal etti. Şirket, mahkeme kararını Danıştay’a taşıdı. Danıştay ise mahkeme kararını doğru bularak HES yapılamaz kararı verdi.