Denizli'de Çan ilçesinin Karadağ Köyü son günlerde definecilerin kaçak kazıları nedeniyle saldırıya uğradı.

Madene direnen köylüler definecilere direnemedi. Çan’ın Karadağ Köyü son günlerde definecilerin kaçak kazıları nedeniyle saldırıya uğradı.

KÖYLE BAĞLANTILARI DA VAR

Çanakkale Karadağ Köyü sakinlerinden Mustafa Önder, “Karadağ ve çevresindeki defineciler, köyden bazı kişiler ile bağlantılı” dedi. Çanakkale Karadağ Köyü’ne, daha önce de Esan Eczacıbaşı Şirketi tarafından maden açılmak istenmiş, proje halkın tepkisinin ardından iptal edilmişti. Yörenin eski bir Rum yerleşimi olduğunu ifade eden ve  definecilerin kaçak kazı yaptığını söyleyen Önder, “Defineciler Karadağ’ın bir Rum köyü olmasından, Karadağ’da evlerde, çeşmelerde para olduğunu varsayarak birçok yerde arıyorlarmış. Bilmedikleri şey, Rumların 1800’lü yılların başında madenlerde çalışmak için gelip Karadağ’a yerleşerek köyü kurdukları. Ortalama 100 yıl kaldıktan sonra 1914 yılında tehcir edildikleri”  dedi.

“YÜKSELTİYİ MEZAR SANMIŞLAR”

Duvar’ın haberine göre Önder, yörede definecilerin kırılmadık taş, kazılmadık tümsek bırakmadıklarını ifade ederek, “Son marifetleri, Karadağ Köyü ve Manyas/Murat Oba arasındaki Kazanka Deresi’nde, derenin aşındırarak kazana benzettiği bir taşın suyunu su motoru ile boşaltmaları ve Çerkes Tepede bir yükseltiyi mezar sanıp kazarak define arama girişimlerinde bulunmaları oldu. Madenciler, RES’çiler gibi defineciler de bu günlerde ‘yaratıcı’ maharetlerini sergiliyorlar” dedi.Önder son olarak definecilere karşı mücadele edeceklerini söyledi.