Koronavirüs salgını nedeniyle insanların evlerinde kalması ile birlikte doğa yeniden canlandı ve nesli tükenmek üzere olan birçok canlı yeniden ortaya çıkmaya başladı.

Covid-19 salgını nedeniyle dünyanın pek çok yerinde uygulanan karantinanın ardından, doğal yaşam yeniden canlılık göstermeye başladı. Son olarak, turizm merkezi olan Tayland’da sahiller boş kalınca, nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan ‘deri sırtlı deniz kaplumbağaları’ 20 yıl aradan sonra yumurtalarını buraya bıraktı.

İNSANLAR YÜZÜNDEN KAPLUMBAĞALARIN YUMURTA BIRAKTIKLARI ALAN TAHRİP EDİLİYORDU

Diken'in haberine göre Taylandlı bilim insanı Phuket Deniz Biyoloji Merkezi Direktörü Kongkiat Kittiwatanawong şunları söyledi: "Görevliler geçen yılın kasım ayında son 20 yılın en yüksek yumurta oranını tespit etti. 11 kaplumbağa yumurtlama noktası tespit edildi. Bu çok iyi bir şey çünkü normalde yumurtalarını bıraktıkları alanlar insanlar yüzünden tahrip oluyordu."

BİRÇOK ÇEŞİDİN NESLİ TÜKENMEK ÜZEREYDİ

Kaplumbağaların yumurta bıraktıkları alanların yaklaşık beş yıldır insanlar tarafından tahrip edildiğini söyleyen Kittiwatanawong, insan sayısının fazlalığı ve kıyı balıkçılığı nedeniyle deri sırtlı deniz kaplumbağalarının sahillere gelmediğini ve üreme alanlarının gittikçe daraldığı için nesillerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

HAVA KİRLİLİĞİ 2. DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA EN DÜŞÜK SEVİYEYE İNDİ

Uzmanlar, koronavirüs salgını sonrasında başlayan karantinanın ardından dünya genelinde hava kirliliğinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en düşük seviyeye düştüğünü açıklamıştı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ise Kuzey Kutup Dairesi’nin üstünde kalan bölge olan Arktik’in üstünde her yıl sonbaharda oluşan ozon deliklerinin nisan ayının ortalarına kadar kapanacağı bildirilmişti.

BİRÇOK ŞEHİRDE HAYVANLAR YENİDEN GÖRÜNMEYE BAŞLADI

Karantina günlerinde, Britanya’nın başkenti Londra banliyölerinde geyiklerin dolaşmaya başladığı, Şili’nin başkenti Santiago’da pumaların şehre indiği ve deniz trafiğinin azaldığı İstanbul Boğazı’nda yunus popülasyonunun arttığı görüldü.