Karadeniz Bölgesi’ne yayılan Vampir Kelebek, bitki ve sebzeleri yok etmeyi sürdürürken, yeni bir böcek istilası daha ortaya çıktı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde özellikle de Rize’nin sahil kesimlerinde 2004 yılından bu yana yaygın olarak görülmeye başlanan Vampir Kelebek/Yalancı Kelebek (Ricania Simulans) hızla tüm Karadeniz Bölgesi’ne yayılarak bahçelerdeki bitki ve sebzelere zarar vermeyi sürdürüyor.

BİTKİLERİN ÖZ SUYUNU TÜKETİYOR

Independent Türkçe’den Murat Büyükyılmaz’ın haberine göre, ilk zamanlarda mısır ve fasulye gibi yumuşak bitkilerde etkili olan böceğin, genetik yapısının güçlenerek son yıllarda mandalina, çay, karayemiş, kivi gibi meyve ağaçlarına da zarar verdiği belirtiliyor. Neredeyse tüm bitkilere yerleşip bitki öz sularını tamamen kuruyana kadar tüketen böcek türü için 2009’dan beri başlatıldığı ifade edilen çalışmalara rağmen etkili olabilecek bir ilaç veya yöntem henüz bulunamadı.

MARMARA'DA DA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Ricania Simulans’ın halk arasında bir kelebek olarak adlandırılsa da aslında Çin’de 1850’li yıllarda tespit edilen bir çekirge türü olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Gürcistan üzerinden 2000’li yıllarda Karadeniz Bölgesi’ne ulaştığı ve sonrasında bütün Karadeniz Bölgesi’nde ve hatta Marmara Bölgesi’nde görülmeye başlandığını, yaygın bir şekilde tarımsal ürünlere zarar vermeye devam ettiği belirtiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, sokucu-emici ağız yapısına sahip olan Yalancı Kelebek (Ricania Simulans) zararlısının, hem erginleri hem de nimfleri ile bitkilerin taze sürgünlerindeki bitki öz suyunu emerek bitkilerde zarar oluşturduğu ifade edildi. Yılda bir döl verdiği belirtilen Yalancı Kelebeğin, yumurtalarını bitkilerdeki taze sürgünlerin ve ince dalların kabuk altına koymasının zararın buralarda daha çok görülmesine neden olduğu belirtildi. Ayrıca birden çok bitkide zarar yapan Yalancı Kelebek'in konukçularının fındık, kivi, incir, fasülye, hıyar, patlıcan, asma, çay, karayemiş, ısırgan, pelin, kızılağaç, yabani böğürtlen ve mürver olduğu vurgulandı. Söz konusu zararlı ile kültürel mücadele olarak, zararlının bir yıl önceden yoğun olarak bulunduğu bahçelerin kenarındaki bitkilerin nimflerin çıkışından önce Mayıs ayı içerisinde temizlenmesi ve imha edilmesi gerektiğini belirten Trabzon Tarım İl Müdürlüğü tarafından, bu döneme kadar zararlının belirtilen yerlerdeki konukçularda yumurta dönemi olduğu ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte nimf çıkışlarının Mayıs ayı sonuna doğru başladığı bilgisi paylaşıldı.

"KİVİYİ SİMSİYAH YAPIYOR, SALATALIKLARI KURUTUYOR"

Rize Fındıklı’da yaşayan köylü Emine Ertaş, söz konusu zararlı sebebiyle yaşadıkları sorunları anlattı. Ertaş, “Taze meyve ve sebzelerin, fasülye, lahana gibi bostanda ne yaptıysak onların hiç birini bırakmıyor, suyunu emiyor. Mesela kivi var bizde, ona bir şey akıtıyordu kiviyi simsiyah yapıyordu ya da kabak yapıyordum, kabağın yaprakları simsiyah oluyordu. Salatalıkları kökünden kurutuyor. Gerçekten çok zarar veriyor bize. Bu sene henüz görülmedi, inşallah bitmiştir. Çay bizim için çok önemli, çayı bile etkiliyordu” ifadelerini kullandı.

"SEBZE EKİM MEVSİMLERİNİ DEĞİŞTİRDİK"

Rize Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy ise, söz konusu böceğin Karadeniz Bölgesi’ne Gürcistan’dan gelen meyve fidanları ile geldiğini düşünüyor. Böceğin verdiği zarardan kaçınmak için sebze ekim tarihlerini değiştirdiklerini söyleyen Özsoy, şu ifadeleri kullandı: "Kivi üreticilerimizin yüzde 70’i kivi ağaçlarını kökünden kesti, yani yalancı kelebek çiftçiyi üretimden soğuttu. Sebze ekim mevsimlerini değiştirdik, bazı ürünleri çok erken ekip kelebek çıkmadan kısa bir süre mahsül alıyoruz bazı ürünleride geç ekip kelebekten koruyarak kısa süreli sebze ekimleri yapıyoruz. Büyük bir bölümümüz ise kelebekten sebep sebzeyi hiç ekmiyor."

"YENİ BİR BÖCEK İSTİLASI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Ayrıca son iki yıldır yalancı kelebek kadar önemli ve zararlı yeni bir böcek istilası ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Özsoy, "Kahve renkli kokarca bölgemize yine Gürcistan’dan geldi ve hızla çoğalıyor. Bölgede bilinen 300 çeşit sebzeye ve meyveye zarar verdiği söyleniyor. Kahve renkli kokarcanın en çok zarar verdiği meyve ise yine bölgemizin ana geçim kaynağı olan fındıktır" diyerek bölgede gelişmekte olan yeni bir böcek sorununa dikkat çekti.

"NASIL MÜCADELE EDECEĞİMİZİ KESTİREMİYORUZ"

Konu ile ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu ise, böceklere, sineklere ve yalancı kelebeklere karşı dere yataklarını ve larvaların konaklayabileceği benzer yerleri ilaçladıklarını belirtti. Kurdoğlu, "Ağaçlara, bitkilere ilaç vurmuyoruz sadece dere yataklarına ve benzeri sulu bölgelere ilaç uyguluyoruz, larva ilacı kullanıyoruz. Henüz daha ortaya çıkmadı vampir kelebekler, bir ay sonra çıkar. Nasıl mücadele edeceğimizi ne ben kestirebiliyorum ne de Tarım Bakanlığı yetkilileri biliyorlar henüz. Henüz bize ulaşan bir çözüm yok, bir çalışma olduğunu da duymuş değiliz" ifadelerini kullandı.