Dünya şehirlerinin istatistiksel verilerini yayınlayan World Cities Culture, kentleri sahip oldukları yeşil alanlar açısından değerlendiren bir rapor yayınladı. İstanbul’un sadece yüzde 2'yle son sırada yer aldığı raporda Norveç’in başkenti Oslo, yüzde 68 ile en fazla yeşil alana sahip kent olarak birinci sırada yer aldı.
Ülkelerdeki istatistik kuruluşları ve devletlerle yaptığı veri alışverişi ile dünya üzerindeki kentlerin istatistiklerini toplayan World Cities Culture, en büyük kentlerin yeşil alan oranlarını yayınladı.

İSTANBUL SONUNCU SIRADA

Raporda yeşil alan olarak tanımlanan bölgeler park ve bahçelerden oluşuyor. Kent dışında kalan ormanlık alanlar ise yeşil alan olarak değerlendirmeye alınmıyor. Verilere göre Taipei ve Bogota’nın gerisinde kalan İstanbul, yeşil alan oranı sıralamasında sonuncu sırada yer aldı. [infogram id="b5cf11cf-af5a-4ac4-a4cc-fbd6982526d0" prefix="kff" format="interactive" title="yeşil alan uluslararası şehirler"] Özellikle gelişmiş ülkelerin kent merkezlerindeki yeşil alan oranlarının belirli düzeyde tutulduğu belirtilen raporda, dünyadaki en büyük sanayi merkezlerinde yeşil alan oranlarının yüzde 10'un altında olmaması dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerin kentleri içerisinde ise en düşük yeşil alan oranı yüzde 7,5 ile Tokyo'da olurken, Tokyo'yu yüzde 9,5 ile Paris takip etti. Ülkemizin 20 milyona yakın nüfusuyla en büyük kenti olan İstanbul'da ise yeşil alan oranı yüzde 2,2 düzeyinde. Yaklaşan yerel seçimlerde en fazla dile getirilen konulardan biri olan İstanbul’un yeşil alan sorunu, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı adaylarının da ana gündem maddelerinden biri oldu. CHP’den aday olan Ekrem İmamoğlu kentteki yeşil alan oranını artırmayı vaat ederken, AKP’den aday olan Binali Yıldırım, Millet Bahçeleri projelerine hız vererek, İstanbul’u yasal sınır olan yüzde 15’e seviyesine çıkarma sözü verdi.