İklim krizi, küresel anlamda en büyük tehlike haline gelirken, sıcaklıkların küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı arttığı Akdeniz, dünyanın en hızlı ısınan denizi haline geldi.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan “İklim Değişikliğinin Akdeniz'deki Etkileri” raporuna göre, artan sıcaklıklar yoğun insan etkisine maruz kalmış denizel kaynakları tükenme noktasına getiriyor. Sıcaklık artışlarının bu biçimde devam etmesi durumunda 2100'e gelindiğinde, deniz seviyesi bir metreden fazla yükselecek ve Akdeniz'deki ülkelerin nüfusunun üçte biri bu durumdan etkilenecek.

Ropurda, yaklaşık 1000 yabancı türün, Akdeniz'in ısınan sularına göç ettiği ve yerel türlerin yerini aldığı ifade edildi. İklim krizinin Akdeniz gibi önemli deniz ekosistemlerinden bazıları üzerindeki geri döndürülemez etkilerini ortaya koyan raporda, balıkçılık ve turizm gibi sektörlerin ciddi biçimde etkileneceği iğe edildi.

AKDENİZ DAHA DA TROPİKALLEŞİYOR

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, yaptığı değerlendirmede, Akdeniz'in artan sıcaklıkla ve iklim değişikliğiyle giderek daha da tropikalleştiğini ifade etti ve “İklim değişikliği kötü bir gelecek senaryosu ya da geleceğin meselesi değil, aksine, bilim insanlarının, balıkçıların, yetiştiricilerin, dalgıçların, kıyı topluluklarının ve bölgeyi ziyaret eden turistlerin yaşamakta olduğu bugünün gerçeği” dedi. Pasinli, mevcut eğilimin tersine çevrilmesi için "insan baskısının azaltılması ve denizin ısınmaya karşı direncinin artırılması" gerektiğini vurguladı.