BM İklim Eylem zirvesi 23 Eylül’de başladı. Zirvede dünya liderleri ve iş dünyası temsilcileri, iklim krizini masaya yatıracaklar.

https://youtu.be/OwvpAuPuBh4 Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın da konuşma yapacağı zirve öncesi, aktivistler fosil yakıt destekçisi şirketlere karşı eylemler gerçekleştirdi.

ZİRVEDE RUSYA VE TÜRKİYE BEKLENTİSİ

Zirve öncesi, Paris Anlaşması’nı onaylamayan son iki G20 ülkesi Türkiye ve Rusya’nın onaylayacaklarına dair iddialar basına yansıdı.

YAYINLANAN RAPORLAR UYARIYOR

Zirve öncesi çeşitli kuruluşların yayınladığı bilimsel raporlarla bilim insanları eyleme geçmek için sürenin azaldığına dikkat çekti. İklim Zirvesi Bilimsel Öneri Grubu da, son bilimsel raporlar kapsamında bir derleme raporu zirveye sundu.

BİLİMSEL ÖNERİ GRUBU’NDAN UYARI

Bilimsel Öneri Grubu, sıcaklık artışını 1,5°C’de tutmak için ülkelerin katkı beyanlarının yetersiz olduğunu söyledi. Grup, şu anki beyanların 2,9°-3,4°C’lik sıcaklık artışına yol açacağını ama teknik olarak 1,5°’nin hala mümkün olduğunu belirtti.

GENÇLİK İKLİM ZİRVESİ TOPLANDI

BM İklim Zirvesi’nden hemen önce, ilk kez düzenlenen BM Gençlik İklim Zirvesi de gençlerin katılımıyla Cumartesi toplandı.

İKLİM GREVİNE 4 MİLYON KİŞİ KATILDI

İsveçli aktivist Greta Thunberg’in başlattığı ‘Gelecek için Cumalar’ hareketinin 20 Eylül’deki eylemlerine yaklaşık 4 milyon kişi katıldı. 150 ülkede düzenlenen grevlere Türkiye’de de gençler katılım gösterdi. 15 noktada iklim adaleti talebiyle eylemler düzenlendi.

KÖMÜRÜN KARA LİSTESİ YAYINLANDI

Enerji araştırmaları kuruluşu Urgewald, 30 STK ile birlikte derlediği, kömür sektörü faaliyetlerini gösteren veritabanı ‘Küresel Kömürden Çıkış Listesi’ni yayınladı. Raporun kömür yatırımı yapanlar ‘kara listesi’nde Türkiye’den 17 şirket var. Kömürlü santral planlayan ülkeler arasında Türkiye; Çin ve Hindistan’ın ardından 3. sırada.

‘İKLİMCE SOHBETLER’ BAŞLIYOR

İklim krizine ortak dil arayışı için başlatılan sohbetlerin ilki, UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat’ın ev sahipliğinde DasDas’ta.

EKOLOJİ DİRENİŞLERİ DEVAM EDİYOR

Çanakkale Kazdağları’ndaki ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ dahil Türkiye’nin çeşitli yerlerinde direnişler devam ediyor.

TARIM ALANINA SANTRAL PLANI

Samsun’un Çarşamba Ovası’nda planlanan biyokütle termik santraline karşı yerel hareketler basın açıklaması yaptı. Günlük 38 ton kül atığı üretecek santrale verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına tepki gösterildi.

İZMİR’DE RES İÇİN AFET BÖLGESİ İLANI

Karaburun Yaylaköy’de, Rüzgar Elektrik Santrali kapasite artırımı için bölgenin ‘afet bölgesi’ ilan edilmesine karşı eylem yapıldı.

HASANKEYF İÇİN BİR ŞEY YAPALIM

Baraj inşası için sular altında bırakılmak istenen Hasankeyf’i kurtarmak için başlayan #HasankeyfİçinBirŞey yapalım kampanyasına pek çok sanatçı da destek veriyor.

ALLI TURNALARIN BİR GÖLÜ DAHA KURUDU

Sayısız canlının yuvası olan Göller Bölgesi’nde, Bayındır Gölü’nden sonra Yarışlı Gölü de kurudu.