dokuz8GÜNDEM Özel'de dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin konuğu olan Yeşil Sol Parti üyesi Çiğdem Özbaş, Polen Ekoloji üyesi Onur Yılmaz ve Polen Ekoloji ile HDK Yürütme Kurulu Üyesi Cemil Aksu, küresel iklim krizinin geldiği boyuta dikkat çekerek, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz keşfinin süreci nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

Yeşil Sol Parti üyesi Çiğdem Özbaş, Polen Ekoloji üyesi Onur Yılmaz ve Polen Ekoloji ile HDK Yürütme Kurulu Üyesi Cemil Aksu dokuz8GÜNDEM Özel'de dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin, Doğu Akdeniz’den doğalgaz ve petrol çıkarılmasının iklim krizi açısından ne anlama geldiği ve "Kazma Bırak" kampanyasına ilişkin sorularını yanıtladı.

"FOSİL YAKITA DAYALI ENDÜSTRİ DERHAL DURDURULMALI"

İklim krizinin geldiği noktaya dikkat çeken Polen Ekoloji ile HDK Yürütme Kurulu Üyesi Cemil Aksu, şöyle konuştu: "İklim krizine ilişkin sözler veren ülkelerin, fosil yakıtları çıkarmak için savaşın eşiğine gelmesini kabul etmiyoruz. Bugün itibariyle fosil yakıta dayalı endüstriyi derhal durdurmamız gerekiyor. Ekoloji hareketinin temel şiarlarından biridir barış. Fosil yakıt şirketleri içeride de dışarıda da savaş getiriyor."

"FOSİL YAKIT SADECE ŞİRKETLERİ ZENGİNLEŞTİRİYOR"

Fosil yakıtlarının toplumu zenginleştirdiğine yönelik açıklamaların gerçeğini yansıtmadığını vurgulayan Aksu, "Fosil yakıt çıkarmak toplumu zenginleştirmiyor. Aksine şirketlerin zenginleşmesine, geriye kalan insanların yoksullaşmasına ve iklim krizine neden oluyor" diye konuştu.

"İKLİM KRİZİ KARŞISINDA NE YAPIYORUZ?"

İklim krizine karşı mücadelenin önemine vurgu yapan ve "Kazma Bırak" kampanyasının bu nedenle büyük önem taşıdığına dikkat çeken Cemil Aksu, "'İklim krizi karşısında ne yapıyoruz?' sorusu güçlü sorulmalı" ifadelerini kullandı.

"'MÜJDE' OLARAK AÇIKLANMASI SKANDAL"

Polen Ekoloji üyesi Onur Yılmaz ise, iklim krizinin geldiği noktada, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu Akdeniz'de doğalgaz bulunmasına yönelik açıklamalarını eleştirerek, "İklim krizinin geldiği noktada, doğalgaz bulunmasının 'müjde' olarak açıklanması bir skandaldır. Fosil yakıtların 1,5 derece hedefi için %85'inin, 2 hedefi için % 70'inin yeraltında bırakılması, yenilerinin de hiç çıkarılmaması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"ASIL 'ENERJİYE NE KADAR İHTİYACIMIZ VAR?' SORUSU SORULMALI"

Yılmaz, enerji ihtiyacının nasıl karşılanacağı söylemlerine ise şöyle yanıt verdi: "'Alternatifiniz var mı?' sorusundan önce bir adım geriye atıp 'Enerjiye ne kadar ihtiyacımız var?' sorusunu sormalıyız. Türkiye, 2018 ve 2019 yıllarında 70 milyar metreküplük doğalgaz alım sözleşmesi yapmış. Ancak bu miktarın 45 milyar metreküpü kullanılmış." https://www.youtube.com/watch?v=1UbAcJPw2ks

"POLİTİK BİR MÜCADELE HATTI KURMAK İSTİYORUZ"

Onur Yılmaz, "Kazma Bırak" kampanyasının ortaya çıkma nedenini şöyle açıkladı: "Bu kampanya ile birebir politik bir mücadele hattı kurmak istiyoruz. Kriz dönemleri sermaye taraftarları için rant dönemleri haline gelir. Kapitalist kriz aşılmadan iklim krizinin de aşılamayacağı vurgulanmalı."

"MİLYONLARCA İNSAN FOSİL YAKITLARIN SIFIRLANMASINI İSTİYOR"

Küresel iklim grevlerini hatırlatan Yeşil Sol Parti üyesi Çiğdem Özbaş da, "Milyonlarca insan ya sokakta ya da dijital ortamda 6. Küresel İklim Grevi yapıyor ve fosil yakıtların sıfırlanmasını talep ediyor" ifadelerini kullandı.

"DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 1 'İ İLE DİĞERLERİNİN ÇIKARLARI ÖRTÜŞMÜYOR"

Özbaş, ayrıca şu değerlendirmede bulundu: "Dünya nüfusunun yüzde 1'nin çıkarları ile geriye kalanların çıkarları örtüşmüyor. Pekala biliyorlar bu politikaların insanlığı nasıl bir felakete sürüklediğini. Ama bir yandan kendilerini garanti altına almaya çalışırken, bir yandan da fosil yakıt meselesinde ısrar ediyorlar."

"İKLİMİ DEĞİL, SİSTEMİ DEĞİŞTİR"

İklim krizine karşı gerekli mücadelenin nasıl yürütülesi gerektiğine de değinen Özbaş, şöyle devam etti: "'İklimi değil, sistemi değiştir' diyoruz. Çünkü sistemin içerisindeki bütün teknolojiler, kar amaçlı olarak bize karşı kullanılıyor. Toplumsal dönüşüm olmadan iklim krizinde kontrolün sağlanması mümkün görünmüyor." **İmzalar ve bilgi için kampanya web sitesi: https://www.kazmabirak.org/