Balıkesir'in Erdek İlçesinde kurulması planlanan rüzgar enerji santralleri ile yaşam tehdit altında. Erdek Belediye Başkan vekili Hasan Yapakçı ve Erdekliler kurulması planlanan enerji santraline tepki gösteriyor.

Yapakçı, Erdek’in kuzeyindeki Kapıdağ’ın, kayın, meşe, kestane ağaçları ve canlı yaban hayatının, kurulması planlanan rüzgar enerji santralleri ile büyük tehdit altında olduğunu belirtti.

AĞAÇLAR VE YABAN HAYATI TEHDİT ALTINDA

Yapakçı, "Erdek Körfezi’nin karşı kıyısı, Şirinçavuş ve Musakça sırtlarında yapılması planlanan, Erdek körfezi ve çevresinin doğal yaşamını yok edecek olan, kimyasal depolama sanayi tesisleri projeleri usul usul yaşama geçirilmeye çalışılırken, şimdi de; Erdek’in kuzeyindeki Kapıdağ’ın, kayın, meşe ve kestane ağaçları ile canlı yaban hayatı, artık kurulması planlanan rüzgar enerji santralleri ile büyük tehdit altında" diye konuştu.

"YAPILAN VAMPİRLİK ÖRNEĞİDİR"

Erdek Doğuş'un haberine göre Yapılan santralle tepki gösteren Yapakçı, "Bundan üç yıl önce, Ocaklar’ın kuzey sırtı Klapsi tepesi ve Kurtboğazı mevkiine dikilen rüzgar kontrol direkleri, buraya enerji baronlarının göz diktiğinin işaretleriydi. Akp hükümetlerinin her şeyi gözardı ederek, enerji patronlarına ve maden arama şirketlerine ülkenin her tarafını serbest bırakması tam bir vampirlik örneğidir" dedi.

"NE PAHASINA OLURSA OLSUN BU YAPILMAMALIDIR"

Yapakçı konuşmasının devamında şunları söledi: Şimdi önümüzdeki yıl, Narlı’nın doğusundan, Klapsi tepesini de boydan boya aşarak, Kurtboğazı Mevkiine doğru en az 100 metre genişliğinde, aşağı yukarı 7 ila 10 kilometre uzunluğunda bir orman ve yaban yaşam alanı katledilerek, bu alana yüzlerce rüzgar pervanesi kurulması planlanıyor. Zirvede kurulması planlanan bu pervaneler, görüntü kirliliğinden çok, Kapıdağ’ın bu bölgesindeki canlı yaşamını (geyik, karaca, tilki, domuz, çakal, tavşan, her türlü kuş, arı vb.) tamamen yok edecek ve hatta meteorolojik felaketlere (örneğin bulut hareketlerini türbilansla etkileyeceği için, kar ve yağmurun yeteri kadar yağmamasına) yol açacaktır. Evet, enerji gereklidir ama “ne pahasına olursa olsun” olmamalıdır.

"EKO-SİSTEMİ BOZARSANIZ YIKIM OLUR"

Bu yurdumuzdaki ender görülebilen, yer florası ve ormanın içiçe olduğu ekosistemi bozarsanız, buradaki yıkım, elde edeceğiniz enerjinin beş para etmemesine yol açar. Yol yakınken, bu yatırımın derhal durdurulması ve canlı yaşamını en az etkileyecek, başka bölgelere kaydırılması gerekmektedir. İnsan ve canlı hayatı olmazsa, enerji olsa ne olur, olmasa ne olur.