12 bin yıllık tarihi olan Hasankeyf'i su altında bırakan ve milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi'ni yok edecek olan Ilısu Barajı'nın açılışı yapıldı.

Dicle Nehri'nin üzerine kurulan Ilısu Barajı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından faaliyete açıldı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışa video konferans yöntemiyle katıldı.Tarihin su altında bırakılmasının yanından, bu alanın yüzde 75'inde henüz arkeolojik kazı dahi yapılmamıştı. Bölgenin tahrip edilmesiyle birlikte, 12 bin yıllık tarihin 4'te 3'ü de hiçbir zaman gün yüzüne çıkamamak üzere karartıldı.

"TAŞINAN ESERLER DE TAHRİP EDİLDİ"

Halk TV'nin haberine göre bazı tarihi eserler, otantik dokusundan koparılarak başka yerlere taşındı. Ancak bu eserlerin çoğu İslâm dönemine ait ve en eskisi 700 yıl kadar geriye gidiyor. Süreci uzun zamandır yakından takip eden gazetecilerden biri olan Cumhuriyet'ten Mehmet Kızmaz'ın bölgeye elveda yazısında bahsettiği gibi, Hasankeyfliler taşınan eserlerin de çoğunun tahrip edildiğini söylüyor.

BARAJIN AÇILIŞINI ERDOĞAN YAPTI

Barajın açılışında AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasında 2002'den bu yana 585 baraj yaptıklarını ifade etti. Bu sayılar, HES'lerle katledilen doğanın ardındaki istatistikler olarak kayıtlara geçiyor. Hasankeyf'in yüzde 75'i gün yüzüne çıkmadı. 12 bin yıllık tarihten kurtarılan en eski tarihi eser 700 yıllık. Birçok insan yerinden edildi. Dicle Vadisi'nde milyonlarca canlı yok edildi.

ERDOĞAN, KARDEŞLİKTEN BAHSETTİ

Erdoğan ise açılışta yaptığı konuşmada, "Ilısu Barajı'ndan esecek barış, kardeşlik, refah ve huzur rüzgarı asırlar boyunca bu topraklarda dalga dalga kendini hissettirecektir" diye iddia etti.

ERDOĞAN HASANKEYF'E SAHİP ÇIKANLARI "YALANCILIKLA" SUÇLADI

Erdoğan açılışta, 200 milyon liralık bütçenin buraya harcandığını öne sürdü. Erdoğan ayrıca doğa ve kültürel miras için mücadele edenleri "yalan söylemek" ile suçladı. Dicle Vadisi ve 12 bin yıllık kültürel miras olan Hasankeyf'i su altında bırakan barajın yapımı projeleri 1955 yılında başladı. 65 yıldır birçok proje kapsamına alınan barajın yapımına ilk tepki ise 1988 yılında geldi. Dicle Vadisi ve Hasankeyf için verilen doğa ve tarihi miras mücadelesi tam 32 yıl sürdü.