Guardian gazetesi, fosil yakıt firmalarının reklamlarını yayınlamama kararı aldığını duyurdu. Gazete yetkilileri, finansal olarak zorluk yaşayacaklarını, ancak okuyucu desteğiyle bunu aşacaklarına inandıklarını söyledi.

İngiliz gazetesi The Guardian ve The Observer, petrol ve gaz şirketlerinden gelen reklamları kabul etmeyeceğini açıkladı. Yasak, dünyaya ekolojik anlamda zarar veren şirketlerin birçoğu dahil olmak üzere, öncelikle fosil yakıtların çıkarılmasında yer alan işletmeler için geçerli olacak. Guadian, fosil yakıtları çıkartan şirketlerden para almayı açıkça yasaklayan ilk küresel haber kuruluşu olacak.

"KARARIMIZ ŞİRKETLERİN İKLİM EYLEMLERİNE YÖNELİK TAVRINA DAYANIYOR"

Gazete yetkililerinden Anna Bateson ve gelir sorumlusu Hamish Nicklin, “Kararımız, bu endüstrideki birçok şirketin hükümetler aracılığıyla yıllardır sürdürdükleri, iklim eylemini önlemeye yönelik çabalarına dayanıyor” dedi. Şirketlerden alınan reklam gazetenin gelirinin % 40'ını oluşturuyor. Yani gazetecilik faaliyetlerinin sürdürülmesi için en önemli finansal desteğin şirketlerden alınan reklamlar olduğu kaydedildi.

"FİNANSAL BİR DARBE OLABİLİR, AMA OKUYUCULARIMIZIN DESTEK VERECEĞİNİ UMUYORUZ"

Bateson ve Nicklin, “Guardian, finansal olarak önümüzdeki birkaç yıl boyunca güvencesiz kalacak. Reklamları reddetmenin kısa vadede hayatımızı biraz daha zorlaştırabileceği doğrudur. Bu reklamları durdurma kararı, ciddi bir finansal darbe olacaktır. Bizi dünyanın dört bir yanındaki Guardian ve Observer gazeteciliğinde önemli kesintiler yapmaya da zorlayabilir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, okuyucuların Guardian’ı desteklemek için üye olmaya devam edecekleri yönünde umutlu olduklarını aktarıldı.

GREENPEACE'TEN DE DESTEK

Greenpeace İklim Kampanyacısı Mel Evans, yasak kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Bu bir dönüm noktası. Fosil yakıtların meşruiyetini sona erdirmek için Guardian'ın bu cesur hamlesi alkışı hak ediyor. Petrol ve gaz şirketleri, tütün şirketleriyle birlikte bu gezegendeki herkesin sağlığını ve refahını tehdit eden işletmelerdir. Diğer medya kuruluşları, sanat ve spor organizasyonları da artık fosil yakıt şirketlerinin reklam ve sponsorluğunu sona erdirmeli.”