Artvin’in Şavşat ilçesinde daha önce kaymakamlık ve valilik yapan Selahattin Akyurt’a ait Hanlı HES projesi kapsamında ağaç kıyımı yapıldı. Hukuki süreç devam ederken yapılan ağaç kesiminin durdurulması için yurttaşlar kaymakamlığa ve savcılığa dilekçe verdi. Artvin’in eski valisi, Şavşat’ın eski kaymakamı Selahattin Akyurt’un sahibi olduğu Akyurt Enerji Hanlı HES projesi için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı aldı. Bir çok hukuki kararı emsal gösteren bölge halkı, heyelan sorununa da dikkat çekerek kararın iptal edilmesi için Rize İdare İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre bölge halkı ‘ÇED olumlu kararının’ idare mahkemesi tarafından bozulmasını beklediği sırada bölgede ağaç kıyımı yapıldığı haberi aldı. Hanlı Deresi’nin aşağısında yer alan ve HES projesi kapsamında regülatör yapılacak olacak Kireçli köyü Ortuval Deresi üzerinde yapılan ağaç kesimi haberi üzerine köylüler, çevre köy muhtarları, Şavşat Dernekleri Federasyonu üyeleri bölgeye akın etti.

DURDURULMASI İÇİN DİLEKÇE VERDİLER

Bölge halkı bir süre önce adını vermeyen daha sonra eski vali olduğu anlaşılan Selahattin Akyurt ile tartıştı. Bölge halkı mahkeme sürecinin devam ettiğini, yapılan kesim işleminin hukuksuz olduğunu söylemesine rağmen eski vali, yürütmeyi durdurma kararı olmadığı gerekçesiyle ağaçları kesebileceğini belirtti. Tartışmanın ardından bölge halkı ilgili kurumlara işlemin durdurulması için dilekçe verdi.

“VALİ SUYUMUZA SAHİP OLMAK İSTİYOR”

BirGün’e konuşan bölge halkından Fahri Yazıcı, “Emekli vali bir an önce sularımızı borulara alarak suyumuza sahip olmak istiyor. O suyun yüzyıllardır kullananlar olarak her türlü hukuki ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak tüm haklarımızı kullanacağız. Burada öyle kuraklıklar oldu ki ben öküzün bastığı yerdeki izinde oluşan sudan su içmiş insanım. Sularımızı hiç kimseye veremeyiz” dedi.

“BİZ SUYUMUZU SATMAYACAĞIZ”

Ağaç kesiminin yapıldığı alanda açıklama yapan Kireçli Köyü Muhtarı Şahimerdan Kaya ise bölgenini heyelan bölgesi olduğunu ve ağaç kesiminin heyelan riskini arttırdığını belirtti. Kaya, “Biz de çay yok, fındık yok, pamuk yok, pancar yok; bizde sadece hava ve su var. Biz suyumuzu satmayacağız” diye konuştu.