İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ODTÜ, İstanbul'da olası bir deprem sonrası gerçekleşecek tsunamiye ilişkin çalışma yaptı. Buna göre olası bir tsunamide İstanbul'da denize kıyısı olan 17 ilçe etkilenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), deprem beklenen İstanbul’da olası tsunami senaryoları ve eylem planları üzerine bir çalışma gerçekleştirdi. Buna göre tsunamiden belirgin şekilde etkileneceği öngörülen 17 ilçe şu şekilde: Adalar, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Fatih, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Silivri, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu.

BİN 500'DEN FAZLA YAPI TSUNAMİYE MARUZ KALACAK

Çalışmaya göre Adalar’da binden fazla yapı tsunamiden etkilenecek. İlçe genelinde maksimum dalga boyunun 12.3 metreye ulaştığı hesaplandı. Bakırköy’de dalga boyu, dere yatağı boyunca yaklaşık bin 200 metreye; Beşiktaş’ta ise denizden yaklaşık 200 metreye ulaşacak. Beyoğlu’nda karadaki maksimum dalga boyu, noktasal olarak 3.04 metreye ulaşacak. Tsunamiden etkilenecek yapı sayısı ise 170’i aşıyor. Kadıköy’de dalga boyunun 7.79 metreye ulaştığı hesaplanıyor, Silivri’de ise maksimum dalga boyunun 7.89 metreye ulaşacağı hesaplanırken bin 500’den fazla yapı tsunamiye maruz kalacağı öngörüldü.