Rize'nin İkizdere ilçesinde Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı mücadele eden köylülerin direniş çadırları, gece yarısı hiçbir gerekçe gösterilmeden söküldü.

Rize'nin İkizdere ilçesine Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı bölge halkının mücadelesi devam ederken; köylülerin direniş çadırları, gece yarısı operasyonu ile söküldü.

GEREKÇE GÖSTERİLMEDİ

Gelen misafirlerin yağmurdan ıslanmamaları ve yemek yiyebilmeleri için kurulan ve ağaçların isimlerinin verildiği çadırların sökülmesi için ise herhangi bir gerekçe gösterilmedi. İkizdere Dernekler Federasyonu, sosyal medya hesabından sökülen direniş çadırlarına ilişkin şu görüntüyü paylaştı:

NE OLMUŞTU?

İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocağının ihalesi de 21B ile davet usulü ile yapıldı. Davet Usulü ile 2020 yılının temmuz ayında yapılan ihaleyi Kolin, Çelikler gibi inşaat şirketlerini geride bırakan Cengiz İnşaat kazandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihalenin maliyeti ise 1 milyar 719 milyon 780 bin 618 lira olarak ifade edildi.

ERDOĞAN’DAN DESTEK

İyidere’deki lojistik merkez ve liman yapımında kullanılacak bazaltların çıkarılacağı taş ocağı için, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi. Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatı Projesi kapsamında deniz dolgusunda kullanılacak hammaddenin temini için ihtiyaç duyulan taş ocağı ile bağlantı yoluna isabet eden bazı taşınmazlar kamulaştırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca alınan acele kamulaştırma kararı 20 Mart 2020 tarihinde yayımlanan Resmî Gazete’de Erdoğan’ın imzası ile yer aldı. Alınan acele kamulaştırma kararı ise 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. Maddesine dayandırıldı.

BÖLGENİN EKOLOJİK YAPISINA ZARAR VERECEK

Bölge halkı iş makinelerinin çalışmasını defalarca durdururken, 31 milyon 448 bin ton dinamit patlatılarak çıkarılacak 16 milyon tona yakın taşın ve kurulacak tesisin bölgenin ekolojik yapısını yok edeceğini ifade ediliyor.