İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolunay, iklim krizi nedeniyle yağışlarda azalma olabileceğini söyledi. Tolunay, 2040’a kadar Ege kıyıları ve Doğu Anadolu hariç Türkiye’nin çoğu bölgesinde ilkbahar yağışlarının yüzde 20’ler civarında azalacağını vurguladı.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, iklim krizi nedeniyle Türkiye’nin önemli kısmında 2040'a kadar ilkbahar yağışlarında yüzde 20 civarında azalma yaşanabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Tolunay, Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) ve Küresel Denge Derneği iş birliğinde çevrim içi düzenlenen Yerelden Ulusala İklim Ağı Trakya Eğitim toplantısında, iklim krizinin ortalama sıcaklık ve yağış dengelerini değiştirdiğini söyledi. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de ortalama sıcaklık değerlerinde yükseliş gözlendiğini vurgulayan Tolunay, sözlerini şöyle sürdürdü. “2016-2040 döneminde sıcaklık artışının özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde 3 derece civarında olacağı, 2041-2070 döneminde kış aylarında 2-3 derece, ilkbaharda 3-4 derece, yazın ise 5 dereceye çıkan artış yaşanabileceği öngörülmektedir. 2071-2099 döneminde ise sıcaklıklarda özellikle yazın 6 dereceye yakın artışlar beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

KIŞ YAĞIŞLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Tolunay, iklim değişikliğine bağlı yaşanan olumsuzluklardan Türkiye'deki yağış rejiminin de etkileneceğinin altını çizdi. Ege kıyıları, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde 2040'a kadar kış yağışlarında artış beklendiğini aktaran Tolunay, “İlkbaharda ise Ege kıyıları ve Doğu Anadolu'nun doğusu hariç Türkiye'nin önemli bir kısmında yağışlarda yüzde 20 civarında azalmaların görüleceği projekte edilmektedir.” diye konuştu.

Tolunay sözlerini şöyle sürdürdü: "2041-2070 döneminde yağışlarda Doğu ve Güney Doğu Anadolu ile Orta ve Doğu Akdeniz bölgelerinde kış yağışlarında yüzde 20 civarında azalışlar olacağı öngörülmektedir. Yaz aylarında yağışların önem taşıdığı Doğu Anadolu'da yüzde 30 civarında azalış olacağı, sonbahar yağışlarında Ege kıyıları ve İç Anadolu'nun küçük bir bölümü hariç azalmalar olacağı tahmin edilmektedir.”