İstanbul İtfaiyesi, bu yılın ilk on ayında kentte 17 bin 697 yangın çıktığını, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7.6 düşüş olduğunu açıkladı. Yangınların yüzde 67’sine sigara ve elektrik kontağını neden olduğu belirtildi.

İstanbul'da 10 ay içerisinde toplamda 17 bin 697 yangın çıktı. Bu yangınların yüzde 67's, elektik kontağı ve sigara nedeniyle yaşandı.

ELEKTRİK KONTAĞI VE SİGARA

İstanbul İtfaiyesi, kentteki yangınlara dair hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaştı. Buna göre İstanbul İtfaiyesi, 2020 yılının ilk 10 ayında yangın, sıkışmalı trafik kazası, can kurtarma, su baskını gibi toplam 55 bin 419 olaya müdahale etti. Geçen yılın ilk 10 ayında 19 bin 161 yangın çıkmıştı. Sigaranın neden olduğu yangın sayısı toplamın yüzde 40.55’ini oluşturuyor. Elektrik kaynaklı yangınların oranı yüzde 26. Yangınların yüzde 2.6’sına evde ateşle oynayan çocuklar neden oldu.

5 DAKİKA 41 SANİYEDE OLAY YERİNDE

İstanbul İtfaiyesi, bu yılın ilk ayında ise kentte 17 bin 697 yangın çıktığını, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7.6 düşüş olduğunu açıkladı. İstanbul İtfaiyesi’nin olay yerine ortalama ulaşma süresi 5 dakika 41 saniye olarak kayıtlara geçti. İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak şunları söyledi: “İtfaiye Daire Başkanlığı’nın iki ana müdahale müdürlüğü var. Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası İtfaiye Müdürlükleri. (…)124 itfaiye istasyonu var, Tuzla’dan ve Çatalca Binkılıç köyüne kadar dağılmış itfaiye istasyonlarımız var. Bunların 97 tanesi profesyonel, 27 tanesi de gönüllü itfaiye istasyonları.”

YANGINLAR EN ÇOK HANGİ İLÇELERDE ÇIKIYOR?

Yangınların yüzde 2.6’sına evde ateşle oynayan çocuklar neden oldu. Yangınların yüzde 68.5’i Avrupa yakasında, yüzde 31.5’u ise Anadolu yakasında meydana geldi. Avrupa yakasında en çok yangın çıkan ilçe Esenyurt, Anadolu yakasında ise Pendik olarak kaydedildi. Avrupa yakasında en az yangının çıktığı ilçe Bakırköy. Anadolu yakasında ise Adalar.

ARAÇ PARK ETMEK ŞEKLİ HER ŞEYİ BELİRLİYOR

Yangına müdahale için yola çıkan ekiplerinin, çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını ve bunun da olay yerine ulaşma süresini uzattığını anlayan Albayrak, toplumu araçlarını park ederken bir itfaiye aracın geçebileceği mesafeye dikkat etmeleri konusunda uyardı. Özellikle Tarihi Yarımada gibi böyle eski yerleşim alanlarında sokakların, caddelerin daha dar olduğu yerlerde, küçük itfaiye araçlarına ihtiyaç duyduklarını belirten Albayrak, “İnşallah 2021’de, manevra kabiliyeti yüksek, ebatları daha küçük araçlarla en kısa sürede olay yerine ulaşmaya çalışacağız” dedi. Albayrak, topluma, deprem, pandemi, salgın ve diğer doğal afetler konusunda eğitim verdiklerinin de altını çizdi.