Gemilerin atıklarını denize deşarj etmemesi için denetimler yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bir yılda 6 gemiye, 5 milyon 800 bin lira ceza kesti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Hizmetleri Müdürü Birol Balcı, deniz kontrol uçağıyla yaptıkları denetimlerde 2006 yılından itibaren 470 gemiye 35 milyon ceza kesildiğini ve 2020 yılında ise 6 gemiye, 5 milyon 800 bin lira ceza uygulandığını aktardı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait deniz kontrol uçağıyla 2006 yılından bu yana havadan yapılan denetimler sayesinde gemiler sintine atıklarını bırakmamaya başladı. Havadan yapılan denetimlerin yanı sıra denizde ise teknelerle denetimler yapılıyor.

"ARTIK BİLEREK KİRLETME YAPILMIYOR"

DHA'ya konuşan Deniz ve Kıyı Hizmetleri Müdürü Birol Balcı, "Bu denetimlerimizi bir kontrol teknesi ve deniz uçağıyla sağlıyoruz. 7/24 esasına bağlı olarak çalışıp denizimizde denetleme yapıyoruz. Deniz araçları yani gemileri denetliyoruz ve onların illegal deşarjları varsa bunlara müdahalede bulunup ceza uyguluyoruz. Denetimler sayesinde illegal deşarjlar çok çok azaldı. Artık bilerek kirletme yapılmıyor. Ancak kirletme bilerek yapılmıyor ve kaza ile istisnai durumlarda bunlar oluşuyor. Bunu da cezaların yüksek olması da etkili oluyor" ifadelerini kullandı.

"ORMAN YANGINLARINI İLK BAŞLANGIÇTA TESPİT EDEBİLİYORUZ"

Gemilerin yanı sıra kıyı tesislerinden kaynaklanan kirliliklere de baktıklarını ifade eden Balcı, şöyle devam etti: "Biz 2006 yılından itibaren 470 gemiye 35 milyon ceza kesildi. 2020 yılında ise 6 gemiye 5 milyon 800 bin lira ceza uyguladık. Denetimlerimizde gemilerden kaynaklanan kirliliklere de sadece bakmıyoruz. Aynı zamanda endüstriden yani kıyı tesisinden kaynaklanan kirliliklere de bakıyoruz. Onları tespit ettiğimizde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze yolluyoruz. İdari yaptırım kararı vermesi için. Bunun yanı sıra orman yangınlarını da ilk başlangıçta tespit ediyoruz, bu da ciğerlerimizin yanmasını engelliyor."