Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kesin yapacağız" dediği Kanal İstanbul'un doğaya vereceği zarara ilişkin bir açıklama da Türkiye Ormancılar Derneği'nden geldi.

Kuzey Ormanları Derneği’yle birlikte yapılan basın açıklamasında 1971 orman envanterine göre yaklaşık 270 bin hektar olan İstanbul’un orman varlığının 2018’de 243 bin hektara gerilediği açıklandı: “Kanal İstanbul ile de 458 hektar kadar bir orman alanı tamamen yok olacaktır. Üstelik yok olan bu orman alanlarının 287 hektarı Türkiye’deki koruma değeri en yüksek olan Muhafaza Ormanı statüsündeki Terkos Gölü Muhafaza Ormanı sınırları içinde kalmaktadır.

TOPLAMDA YERLEŞİM YERLERİ İLE 3 BİN HEKTARLIK ALAN YOK OLACAK

“Terkos Gölü ile Karadeniz arasında kalan kumul üzerindeki ağaçlandırmalar tarihi öneme sahiptir. Şiddetli kuzey rüzgârları ile taşınarak gölün dolmasını engellemek için söz konusu kumul, 1880’li yıllarda ağaçlandırılmaya çalışılmış olup ülkemizdeki ilk ağaçlandırma örneklerindendir. Çok başarılı olmayan bu ağaçlandırmadan sonra 1950’lerde Terkos Kumulu özel tekniklerle yeniden ağaçlandırılmış ve gölün kumla dolması engellenerek İstanbul’un susuz kalması önlenmiştir. Bu ağaçlandırma 22.12.1961 tarihinde Muhafaza ormanı olarak ilan edilmiştir. “Her ne kadar Kanal güzergâhında kesilecek orman alanının 458 hektar (595 futbol sahası) olduğu açıklansa da Kanal çevresinde oluşturulacak yeni yerleşim yerleriyle birlikte kaybedilen orman alanı miktarı 3.000 hektar (3.896 futbol sahası)’a çıkacaktır.”