Kanal İstanbul tartışmaları devam ederken, Ankara'da benzer bir proje ismiyle çalışmalara ve yıkıma başlandı. Bölgenin tek su kaynağı olan İmrahor Çayı'nın beton kanal içine alınması ekolojik yapıyı tahrip edeceği nedeniyle endişe yaratıyor.

Kanal İstanbul ile ilgili tartışmalar sürerken, Ankara'da sessiz sedasız bir doğa katliamı sürüyor. AKP'nin uzun yıllardır planladığı Kanal Ankara projesi, seçim öncesi atılan adımla beraber hayat geçirildi.

GÖKÇEK GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Melih Gökçek'in 2014'teki seçim vaatleri arasında yer alan ve dönemin "çılgın proje"lerinden birisi olarak sunulan Kanal Ankara'nın inşaatı belediye yönetimindeki değişime rağmen başladı ve Ankara'nın en önemli ekolojik koridorlarından birisi olan İmrahor Vadisi'nde büyük tahribat yaratarak devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın "Ankara'nın 'çılgın proje'ler için parası yok" diyerek yapılmayacağını belirttiği projenin, ara dönemdeki belediye başkanı Mustafa Tuna tarafından seçimlerden 4 ay önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredildiği aktarıldı

İMRAHOR ÇAYI BETON KANAL İÇİNE ALINIYOR

Beton kanal içine alınan İmrahor Çayı boyunca 9,2 km uzunluğunda alanda yer alacak Kanal Ankara Projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına TOKİ tarafından yürütülüyor. Kanal Ankara'nın, Gölbaşı'na yapılacak olan ve Cumhurbaşkanlığı bütçesinden finanse edilen Millet Bahçesi ile birleşeceği söyleniyor. Kapsadığı alan yaklaşık 3 milyon metrekare olan ve 7 etaptan oluşacağı açıklanan projenin detayları ise belli değil.

BÖLGENİN TEK SU KAYNAĞI

Projenin basınla paylaşılan az sayıdaki görsellerinden birisinin altında İmrahor'un "şehrin önemli ekolojik koridorlarından birisi olması sebebiyle çok değerli bir lokasyon olduğu" kabul ediliyor ve projenin ekolojik değeri destekleyeceği belirtiliyor. Bölgenin tek su kaynağı olan İmrahor Çayı'nın beton kanal içine alınmasıyla bunun nasıl mümkün olacağı ise bilinmiyor.

MESLEK ODALARININ AÇTIĞI DAVALAR SÜRÜYOR

İnşaatın başlamasıyla Aşağı İmrahor, Orta İmrahor, Yukarı İmrahor, Yeşilkent, Karataş, Boztepe ve Yakupabdal mahallerinde proje civarındaki daire fiyatları birkaç ay içinde 2 katına çıktı. Projenin iptali talebiyle ilgili meslek odalarının açtığı davaların ise devam ettiği belirtildi.