AKP iktidarı, Muğla’da 32 sahayı JES için ilana çıkardı. İlana çıkarılan yerler arasında Bodrum Mazı, tarihi Bafa, Türkbükü, Dalyan, Datça ve Marmaris’te doğasıyla dikkat çeken alanlar bulunuyor.

AKP iktidarının, Muğla'da doğal güzellikleriyle dikkat çeken 32 sahayı jeotermal enerji santralları (JES) için ilana çıkardığı aktarıldı.

30 YIL SÜRELİ İŞLETME RUHSATI

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yayınlanan ilanda 32 adet jeotermal sahanın (28 arama, 4 işletme) ihale edileceği bildirildi. İhale ile 3 yıl süreli arama ruhsatı ve 30 yıl süreli işletme ruhsatı verilecek. İhale edilecek yerler arasında Bodrum Mazı, tarihi Bafa, turizm merkezi Bodrum Türkbükü, caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı Dalyan’daki sahalar da var.

"İHANET SIRASI MUĞLA'DA MI?"

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Seydikemer’den Bodrum’a kadar her yerin ihaleye açıldığını belirtti. Yerel yönetimlerin de sivil toplum örgütlerinin de ihalelerden haberinin olmadığına işaret eden Girgin, “tepeden inmeci” bir yaklaşım olduğunu belirtti. “İstanbul’a ihanet ettik demişlerdi, şimdi sıra Muğla’ya mı geldi?” diye soran Girgin, Muğla’nın jeotermal enerjiye açılmasının “doğayı katletmek, turizmi baltalamak” anlamına geldiğine dikkat çekti.

"AMAÇ TURİZM ALANLARINI PARSELLEMEK"

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ise, “AKP iktidarının sistematik olarak Muğla’yı talan projesi vardır. Bu cennet kentin kıyılarından, koylarından, ovalarından ormanlarına kadar her yerini ranta çevirmek için özel bir çalışma yapıldığına inanıyoruz. Dünyanın gıpta ile baktığı yeşili ve mavisi, ormanı ve denizi iç içe geçmiş bu doğa harikası coğrafyaya, jeotermal kaynak arama izni vermek hangi amacın ön hazırlığıdır? Asıl amaç jeotermal kaynak bulmak değil, turizm alanlarını parsellemek. Jeotermal arama alanları daha sonra turizm bölgesine çevrilip, buradan rant sağlanıyor” diye konuştu.