Dersim İnşa Kongresi, Munzur Gözeleri'nde yapılmak istenen projeye karşı nöbet eylemi başlatma çağrısı yaptı.

Dersim İnşa Kongresi, Tunceli'nin Ovacık ilçe sınırları içinde bulunan ve Alevi yurttaşların kutsal saydığı, Munzur Gözeleri'nde yapılmak istenen projeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 40 gözeden suyun çıktığı, kurda kuşa, bitkiye, insana ve doğaya hayat veren kutsal mekan Munzur Baba'nın sistematik bir politikayla yok edildiği vurgulandı.

"TARİH YOK EDİLİYOR"

Mezopotamya Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, kutsal kabul edilen, her yıl on binlerce insanın ziyaret ettiği mekan "çevre düzenlemesi" adı altında dünyanın gözü önünde yok edildiğine değinilen açıklamada, "Yok edilen inançtır, tarihtir, kültürdür, dildir, Kızılbaş Aleviliğidir, Kürtlüktür ve Dersim’dir. Toplum belleksiz ve kimliksiz hale getirilmek isteniyor. Seyit Rıza ve Dersim önderlerinin üzerine yemin ettikleri Munzur Baba’nın yok edilmek istenmesi sıradan bir olay değil bilinçli, planlı bir konseptin parçasıdır" denildi.

"GÖZELERİN ÇEVRE DÜZENLEMESİNE İHTİYACI YOK"

Munzur Baba gözelerinin çevre düzenlemesine ihtiyacı olmadığının da belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Doğal yapısının korunmasına, saygı gösterilmesine ihtiyacı vardır. Devlet yetkililerinin ne yapmak istediği ortadadır. Önce Munzur Baba’nın suyunu ticarileştirerek ilk darbeyi vurdular. Ardından piknik alanı haline getirerek, kutsal mekânda içki masaları kurularak ‘turistlik’ tesis ve işletme haline getirmek istediler. Şimdi de ‘çevre düzenlemesi’ adı atında tabuta son çiviyi çakmak istiyorlar. Munzur Baba kutsaldır. Ne piknik alanı ne de içki içilecek yer değildir. ‘Çevre düzenlemesi’ adı altında turizme açılacak yerde değildir. Herkesi ciddiyete ve saygıya davet ediyoruz."

"NÖBET EYLEMİ" ÇAĞRISI

Açıklamanın devamında ise, şunlar belirtildi: "Kamuoyuna açık ve net çağrımızdır; şimdi toplantı, açıklama, sosyal medya da paylaşım yapma zamanı değildir. Bu tür adımlar değerli olmakla birlikte kutsal Munzur Baba mekanını kurtarmaya yetmez. Dersim İnşa Kongresi olarak tüm Dersimlileri, Alevileri, HDP’yi, HDP milletvekillerini, sivil toplum örgütlerini, sanatçıları, çevre örgütlerini, Pirleri, Rayberleri, Mürşitleri Munzur Baba’da ‘Nöbet Eylemi’ başlatmaya davet ediyoruz. Munzur Baba Alevi toplumunun kutsal mekanıdır. Hiç kimse hiçbir şart altında dokunamaz ve dokunulmasına izin verilemez. Munzur Baba ne üzerinde siyaset yapılacak ne de rant alanı haline getirilecek mekandır. Munzur Baba için çıkarılan fermanı durduralım."