Adana Dersimliler Derneği, Munzur Gözelerinde peyzaj düzenlenmesine karşı açıklama yaptı. Dernek, "Peyzaj adı altında tahribat yapılıyor. Sessiz kalmayalım" çağrısını yaptı.

Adana Dersimliler Derneği Munzur Gözelerinde devam eden peyzaj çalışmalarını protesto etti.

GÖZELER NEHRİN KAYNAĞI

Adana Dersimliler Derneği Munzur Gözelerinde devam eden peyzaj çalışmalarını protesto etti. Adana Büyükşehir Belediyesi yanında bulunan Heykel Park'ta yapılan açıklamada doğal güzelliklerin katledilmemesi yönünde çağrı yapıldı. Açıklamada, "Munzur Gözeleri, Munzur Nehri'nin kaynağıdır. Ve anılan Nehirde sadece Munzur Nehri'nde habitat buluna Salmo munzuricus isimli endemik Alabalık türü bulunmaktadır. Anılan Alabalık türü Munzur Gözeleri ve yakın yerlerde sazlık alanlarda yumurta bırakmakta olup Munzur Gözleri ve çevresinde insan etkileşimini arttıracak yapılar öngörülmesi anılan Alabalık türünün habitat alanlarına zarar verecek ve anılan türün neslinin yok olması dahi gündeme gelebilecektir" denildi.

"ÇED SÜRECİ İŞLETİLMEDİ"

Projenin çevreden tepki topladığı belirtilen açıklamada, "Munzur Gözeleri'nin kaynak bulduğu Ziyaret Köyü ve devamında (Ovacık İlçesi Merkezi dahil) 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince kurulması lazım gelen Biyolojik Atıksı Arıtma Tesisi kurulmamıştır. Bu bakımdan Munzur Nehri'nin kaynağından itibaren insan etkileşiminin arttırılmasına dönük Proje yapılması da hukuka aykırıdır. Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi" İhalesi yapılmadan evvel 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 10. Maddesi ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği gereğince ÇED süreci işletilmesi ve projenin çevresel etkilerinin analiz edilmesi gerekirken anılan süreç işletilmemiştir. Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi" İçme ve Kullanma Suyu Kaynaklarının korunmasına dair mevzuat hükümlerine aykırıdır. İhaleye konu projede planlanan yapılar için Mevzuatta belirtilen koruma mesafeleri nazara alınmamıştır" ifadeleri kullanıldı.

ALEVİLİK AÇISINDAN ÖNEMLİ

Çalışmanın bölgedeki halkın inancına da saygısızlık anlamına geldiği belirtilen açıklamada, "Munzur Gözeleri, Alevilik açısından kutsal bir ziyaretgâhtır. Bölgenin doğal dokusu binlerce yıl korunmuştur. Alevi– Kızılbaş inancı için kutsal bir mekan olan Munzur Gözerlerinde hayata geçirilmeye çalışılan Peyzaj Projesi inancımıza, kültürümüze ve hafızamıza müdahale ile eş değerdir. Munzur Gözelerinde ki Peyzaj projesi ile doğal bir inanç merkezi özünden koparılarak mesire ve ticaret alanına çevrilmek istenmektedir. Dersimliler için kutsallığı olan inanç merkezlerine ve topraklarına büyük şirketlerin sokulması bu alanların ihaleye verilmesi yanlıştır ve kabul edilemez. Bilimsel raporların hiçe sayılarak, yapılmaya çalışılan bu proje yaşam alanlarımıza yönelik bir yıkım projesidir. Gözeler, Ziyaret alanımızdır! İnancımıza tahammülü olmayanlar orayı düzenleyemez. Halkın, kanaat önderlerinin, ekoloji hareketlerinin, demokratik kitle örgütlerinin görüşleri, rızalığı alınmadan Munzur Gözelerine yapılacak herhangi bir müdahaleye izin vermeyeceğimizi belirtmek isteriz" denildi.