Marmara Denizi kıyılarını kaplayan ve “deniz salyası” denilen müsilaj etkisini sürdürüyor. Marmara’nın pek çok kıyısı gibi İstanbul’un Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde müsilaj görülmeye devam ediyor. Kıyılarda ya da açıkta yoğunlaşabilen müsilaj, doğaya zarar verdiği kadar çevre sakinlerini de rahatsız ediyor.

BAKANLIK ÇALIŞTAY DÜZENLİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nde görülen deniz salyası sorununa ilişkin 4 Haziran'da çalıştay düzenleneceğini duyurdu. Kurum, deniz salyasının (müsilaj) Türkiye'nin denizlerini tehdit eden önemli sorunlardan birisi olduğunu belirterek, Marmara Denizi'nde görülen çevresel soruna "ortak akılla" çözüm üreteceklerini söyledi. “Marmara Denizi'nde Müsilaj Sorunu ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” başlıklı çalıştayın ardından 6 Haziran'da “Marmara Denizi'ni Koruma Eylem Planı”nı kamuoyuyla paylaşılacak.

“AYLARDIR SÖYLÜYORUZ”

Müsilajın yoğun görüldüğü Güney Marmara’da bulunan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise aylardır “bir acil eylem planının hazırlanması gerektiğini” söylediğini dile getirdi. “Biz sonsuza kadar konuşsak, sorumlu ve yetkililer harekete geçmediği sürece Marmara Denizi'ni kurtarma şansımız yok” diyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, açıklanacak eylem planının iklim değişikliğini ve Marmara Denizi'nin orijinal yapısını dikkate alacağını umduğunu söyledi.

“BİR LİTRE ARITILMAMIŞ ATIK VERİLMEMELİ”

Prof. Dr. Sarı, “Kararlı tutum, denetimi yapacak alt birimlere kadar aynı hassasiyetle yayılır ve zehir yatağına dönen akarsularımız Marmara Denizi'ne zehir yerine bundan sonra hayat taşır” diye konuştu. Sarı, arıtılmamış bir litre atığın dahi Marmara Denizi’ne verilmemesi gerektiğini vurguladı.