Brezilya'da bir plajda ölü olarak bulunan ve Arjantin'in Patagonya bölgesinden göç ettiği sanılan bir Macellan pengueninin midesinden N95 tıbbi maske çıktığı açıklandı.

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle çevreye atılan tıbbi atıkların doğal yaşama verdiği zararın dikkat çekici bir örneği yaşandı. Brezilya’nın Sao Paulo kentinin kuzeyinde bulunan Sao Sebastian bölgesindeki Juquehy plajında ölü bir Macellan pengueni bulundu.

OTOPSİDE ORTAYA ÇIKTI

Sputnik'in aktardığı habere göre, Arjantin'in güneyindeki Patagonya bölgesinden göç sırasında sürüsünün geri kalanından kopup kaybolduğu tahmin edilen penguenin ölüm nedenini öğrenmek için otopsi yapıldı. Hayvanın midesinden sanayide ve koronavirüs ile mücadele etmek için sağlık çalışanları tarafından yaygın bir şekilde kullanılan N95 tıbbi maskesinin çıktığı ifade edildi.

"DENİZ FAUNASINDA BU TÜR ATIKLARIN ÖLÜME NEDEN OLDUĞUNUN KANITI"

Sivil toplum kuruluşu Instituto Argonauta Başkanı Hugo Gallo Neto, şöyle konuştu: "Maskeler konusunda zaten uyarıda bulunmuştuk. Bu olay, bu tür atıkların deniz faunasına zarar verdiği ve ölüme sebebiyet olduğunun açık bir kanıtı. Başkalarını da enfekte etme riski bulunan bu hastane atığını atmak, onu uygun yere atmayan kişinin sorumsuzluğunu da gösteriyor." Ayrıca kuruluştan yapılan açıklamada, Sao Paulo'nun kuzey kıyı şeridindeki plajlarda son 5 ay içinde 113 maskenin bulunduğu da aktarıldı. https://twitter.com/MailOnline/status/1308443716454150144

WWF UYARMIŞTI

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Haziran ayında yaptığı açıklamada, hastanede kullanılan koruyucu malzemelerin yanlış bir şekilde atılması konusunda uyarıda bulunmuş ve çevreye yeni bir tehdit oluşturabileceği vurgulayarak, "Eğer sadece maskelerinin yüzde biri yanlış atılsa, muhtemelen bu maskeler doğaya yayılacak. Bu da aylık olarak çevreye 10 milyon maskenin dağılmasıyla sonuçlanacak" ifadelerini kullanmıştı.