Salda Gölü’nde yapımı süren millet bahçesi projesinin durdurulması talebiyle Göl kıyısında basın açıklaması düzenleyen Salda Gölü Koruma Derneği, "Salda Gölü yok edildiğinde Dünya çok büyük bir değerini kaybedecektir. Salda Gölü, dünya mirasıdır. Mutlak korunmalıdır" çağrısında bulundu.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nde yapımı süren millet bahçesi projesine yönelik tepkiler sürüyor. Salda Gölü Koruma Derneği, bugün Göl kıyısında millet bahçesi projesinin iptal edilmesi çağrısıyla bir basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Müzeyyen Ergin, "Bugün buradan ‘Dağlarımıza, gözlerimize, nehirlerimize, doğamıza dokunmayın’ diyoruz" ifadelerini kullandı.

"SALDA GÖLÜ DÜNYA MİRASIDIR, MUTLAKA KORUNMALIDIR"

Dünyaca ünlü Salda Gölü'nün gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurgulayan Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Osman Şakar, şu açıklamada bulundu: "Salda Gölü, kapalı bir tatlı su ekosistemidir. Göl'de buraya özgü ekolojik yapı oluşmuştur. Salda Gölü'nde, dünyada canlıların ilk oluşumu sırasında, güneş ışınlarını fotosentez ederek oksijen üreten tek hücreli siyona bakteriler halen varlığını sürdürmektedir. Salda Gölü'nde, endemik olan, sadece Burdur Gölü ve Salda Gölü'nde yaşayan Burdur sazancığı ve Salda Gölü'nden başka yerde yaşayamayan salda sazancığı balıkları vardır. Ayrıca Göl'deki ekolojik yapıya uyum sağlayan canlılar yaşamaktadır. Kapalı bir havza olan Salda Gölü'ne giren kirlilik bir daha dışarıya çıkamaz. Gelen kirlilik içinde biriktirmektedir. Biriken kirlilik göl dibine çökelmekte ve canlılar için zehirli olan; hidrojensülfür, metan ve amonyak oluşturmaktadır. Oluşan bu zehirli gazlar göl içindeki endemik canlıları öldürerek yok eder. Göl'de oluşan bu ekolojik değişiklik, Göl'e gelen kuşların gelmemesine, suyundan yararlanan Göl dışındaki canlıların ölmesine ve bu özel ekolojik yapıya uyum sağlayan endemik bitkilerin yok olmasına sebep olacaktır. NASA tarafından Salda Gölü'nün Mars Gezegeni'nde ki Jezero kraterine benzediği söylenmektedir. Dünya dışı yaşamın ayak izleri Salda Gölü'nde aranmaktadır. Bu özelliğinden dolayı Salda Gölü dünyada başka eşi, benzeri olmayan özel bir yerdir. Salda Gölü yok edildiğinde Dünya çok büyük bir değerini kaybedecektir. Salda Gölü, dünya mirasıdır. Mutlak korunmalıdır. Salda Gölü 1980’li yıllara kadar kendi halinde, tertemiz, insanlardan saklı, doğal olarak var oldu. 1980'li yıllarda Türkiye’de turizmin canlanması ile insanların ilgisini çekmeye başladı. Salda Gölü'ne insanların ilgisi artarak devam etti. 2017-2018 yıllarında Salda Gölü'nün, Maldivler benzetmesi ile reklamının yapılması ve NASA’nın Mars Gezegeni'ne benzetmesi ile insanların ilgi odağı oldu. 2019 yılında resmi kayıtlara göre bir milyon beş yüz bin kişi Salda Gölü'ne geldi. Salda Gölü'nü görmeye gelenlerin çoğu Salda Gölü'nde suya girdi. Suya girenlerin, teri, kiri, güneş yağı, idrarı ve diğer kirlilikleri gölde kaldı. Suya girmeyenler için zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak altyapı olmadığından gölün çevresi kirletildi. Millet bahçesi Göl'e daha çok insan gelsin diye yapılıyor. Göl'e ne kadar çok insan gelirse, Göl o kadar çok kirlenecektir.

"MİLLET BAHÇESİ PROJESİ İLE GÖL ÇEVRESİ YAPILAŞMAYA AÇILDI"

Salda Gölü 1989 yılında 1. Derece sit bölgesi ilan edildi. 1. Derece sit bölgesi ilan edildikten kısa süre sonra, devletin yetkilileri, korunması gereken bu yeri devletin başka kurumlarına tahsis ederek kullanıma açtılar. Salda Gölü ve çevresi için hiçbir zaman yönetim planlaması yapılmadı. Plansız, programsız kullanıma açılan Salda Gölü ve çevresi hızla kirlendi. Kullananların inisiyatifine bırakılan Göl ve çevresi, özellikle halk plajı denilen yer, çadırların, kulübelerin, karavanların ve benzerlerinin olduğu çok kötü yerleşim yeri görünümü aldı. Burası kimin gelip, gittiği, kimin ne yaptığı belli olmayan yer oldu. Yönetim planlaması yapmayan devlet, buradaki kirliliği yıllarca görmedi. 2019 yılında devleti yönetenler, kendi yönetimsizliklerini bahane ederek, göl çevresini Ö.Ç.K. bölgesi ilan ederek ve millet bahçesi projesi ile Salda Gölü çevresine yapılaşmaya açtı. Millet bahçesinin ilk planları Göl kenarını beton yığınına çeviriyordu. Milyonlarca insan Göl kenarında gece, gündüz kalacaklar, Göl'de suya girecekler, Göl'ü istedikleri gibi kullanacaklardı. İtirazlarımız, açılmış olan davalar ve kamuoyunun baskısıyla yetkililer bizlerin sayamayacağı kadar çok plan değişikliği yaptılar. Çivi çakmayacağız dedikleri yere, kepçelerle, kamyonlarla, daldılar. Çivi yerine özel matkaplarla deldikleri hidromanyezitlere (kil tabakasına) çelik kazıklar çakarak ahşap binalar yaptılar. Bu yapılanlarla göl korunmadı. Göl çevresindeki doğal yapı ve göle yeraltından gelen suyolları bozuldu. Bizler halen millet bahçesi projesinin iptal edilmesini istiyoruz. Çünkü millet bahçesi hidromanyezitlerin ve beyaz kumların üzerine yapıldı. Millet bahçesi insanların Göl'de suya girmelerini teşvik etmekte, daha çok insanı göle çağırmaktadır. Göl'ün güzelliğinden, özelliğinden ve mars’a benzemesi nedeni ile turizmden yararlanılacaksa, doğaya ve ormana zarar vermeden uygun yerlere yapılacak seyir teraslarından, görsel ve fotoğrafçılık turizmi olarak yararlanılsın. Ayrıca bilim insanları bilimsel laboratuvar olarak kullansınlar.

"DAVA SONUCU BEKLENMEDEN MİLLET BAHÇESİ BİTİRİLDİ"

10 Temmuz 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan koruma amaçlı imar planları askıya çıkarıldı. Bu planların hükümlerinde yer alan maddelerde 'Salda Gölü çevresinde koruma amaçlı plan kapsamında kalan yapılara alt yapı, kanalizasyon, arıtma tesisi kurulmadan ruhsat ve iskân verilemez' denilmektedir. Ama millet bahçesi projesi bitirilerek hizmete açılmak üzere. Bitirilen millet bahçesi projesinin davası devam etmekte. Dava sonucu beklenmeden millet bahçesi bitirildi. Kamu kaynakları boşu, boşuna israf edilmektedir. Millet bahçesi projesinden önce Salda Gölü çevresinde, Salda Gölü'ne akmakta olan derelerin önüne iki tane gölet yapımına başlandı. Çevreciler bu göletlerin yapılmaması için davacı oldular. Davalar devam ederken, su akmayan derelere yapılan Kayadibi Göleti bitirildi. Salda Gölet’inin yapımı devam ederken mahkeme göletlerin yapılmaması için karar vererek sonuçlandı. Buralarda yok edilen kamu kaynaklarının hesabı sorulmadı. Burada harcanan kamu kaynakları müteahhitlere peşkeş çekildi. Birde Yeşilova’nın Kayadibi Mahallesi ile Doğanbaba Köyü arasında Yalı mevki olarak bilinen yerde 1985 yılında Orman İşletmesince fidan evi olarak yapılan, sonra kullanılmadığı için virane olan ev Özel İdare tarafından tadilat ve çevre düzenlemesi adı altında on dekar yerde beton ve taş duvarlardan oluşan inşaat yapıldı. Ö.Ç.K. ve sit bölgesi olan, bu yer içinde T.C. Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Burada da hukuki durum sonuçlanmadan inşaat tamamlandı. Mahkemeler, millet bahçesi projesini ve orman evi inşaatını iptal ederse buralarda harcanan kamu kaynaklarının hesabını kim verecek.

"SALDA GÖLÜ'NÜN GELECEK NESİLLERE AKTARILMALI"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapığı millet bahçesi ile Salda Gölü'nü koruduğunu açıklamaktadır. Bu doğru değildir. Bakanlık Göl'ü korumak yerine, nasıl ranta çevireceğini düşünmektedir. Bakanlığın amacı Göl'ü korumak olsaydı, millet bahçesinden önce, Göl çevresindeki yerleşim yerlerinden göle akmakta olan kanalizasyon sularının, Göl'e gelmesini önlerdi. Göl çevresindeki yerleşim yerlerinden Yeşilova İlçesi ve Doğanbaba Köyü'nün kanalizasyon suları topraktan süzülerek, Salda Köyü'nün kanalizasyonunun suyu da açıktan dereden Göl'e akmaktadır. Bilim insanları iki boğazı olan Marmara Denizi'nin kirlilikten dolayı boğulduğunu söylüyorlar. Salda Gölü küçük daha çabuk boğulur lütfen duyun bizi. Salda Gölü'nün gelecek nesillere aktarılması için isteklerimiz: 1) Salda Gölünde suya girilmesin. 2) Beyaz kumlara basılmasın. 3) Göl çevresindeki yapılaşma durdurulsun. İmar barışı iptal edilsin. 4) Millet bahçesi projesi iptal edilsin. 5) Göl çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyon suları göle akıtılmasın. 6) Salda Gölü bilim insanları için laboratuvar olsun. 7) Salda Gölünden turistik amaçlı yararlanılacaksa, görsel turizm ve fotoğraf turizmi olarak yararlanılsın. 8) Salda Gölü UNESCO Dünya miras listesine alınsın."