CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanının, İkizdere’deki taş ocaklarını ihalesiz olarak Cengiz İnşaat verilmesine dair iddialara halen yanıt vermemesini, "Sessiz kalarak bu iddiaları savuşturmaya çalışıyor. Aklınca, hem halkı hem de devleti kandırmaya çalışıyor" sözleriyle tepki gösterdi.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun TRT’de katıldığı programdaki konuşmaları üzerine açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Kurmaca bir programla İkizdere'yle ilgili algı oluşturmaya çalışıyor. Onu da beceremiyor, yanlış bilgiler veriyor. İkizdere'deki taş ocaklarında, işletmesi süresini 2 yıl diyor, açsın proje tanıtım dosyalarına baksın. Cevizlik taş ocağı için öngörülen süre yaklaşık 3 yıl. Kapasite artış talebi reddedilmeseydi, bu süre 4,5 yıl olacaktı. Cengiz adına başvuru yaptığı Gürdere taş ocağının işletme süre ise, 5 yıl” yorumunu yaptı.

"TOPLAMDA NE KADAR ÇEVRESEL ZARARA YOL AÇACAĞINI GİZLİYORLAR"

Öztunç, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, İkizdere’de taş ocağı işletmesi, hukuken mümkün değildir. Çünkü, İyidere Lojistik planlarının ÇED raporunda açıkça, yeni bir taş ocağı işletmesi kurmayacaklarını, mevcuttaki ocaklardan taş alacaklarını yazmışlardır. Şimdi de en uygun taşlar burada vardı diyorlar. Bu uygunluğu, İyidere’nin ÇED raporu sunulmadan önce tespit etmeleri gerekirdi. Devletin bir kurumu, başka kurumunu açıkça aldatıyor. Bu bir suçtur. Resmi evrak sahteciliği yapıyorlar. Bu sayede, İyidere Lojistik limanının toplamda ne kadar çevresel zarara yol açacağını Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gizliyorlar” yorumunda bulundu.

"HER ÜÇ BAŞVURU İPTAL EDİLMELİ, TEK ÇED SÜRESİ İŞLETİLMELİ"

İyidere Lojistik limanı ile İkizdere’deki taş ocağı projelerinin tek ve entegre proje olduğu söyleyen Öztunç, “Yönetmelik bu durumda tek ÇED başvurusunu zorunlu tutmuş. Ama, Bakanlık ve Cengiz İnşaat ortaklığı, liman projesi ile taş ocağı projeleri için, birbirinden ayrı projelermiş gibi ayrı ayrı başvurular yapmış. Hiç bir başvuru dosyasında, diğer projelerle ilgili bilgi yok. Her üç başvuru iptal edilmeli, tek ÇED süreci işletilmeli. Nasıl ki, dün akşam Bakan Karaismailoğlu, İkizdere’yi sorduklarında, İyidere’deki limanı övüyorsa; ÇED raporunda da her üç projeyi aynı anda anlatması gerekirdi” yorumunu yaptı.

"SESSİZ KALARAK İDDİALARI SAVUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Bakanlığının, Cengiz İnşaat adına başvuru yaptığı iddialarına karşı, Cengiz İnşaat ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından hiç bir yanıt verilememesini yorumlayan Öztunç, “Sessiz kalarak iddiaları savuşturmaya çalışıyorlar ama bu halk bunu yutmaz. Bakan, açık bir şekilde Cengiz İnşaat adına proje başvuruları yapıyor, devletin kurumlarını aldatıyor. Her şey belgesiyle orta da. Bakan, yeni ağaç dikme sözünü, keseceği ağaçlar yerine değil de, verdiği her on yalan bilgi üzerinden verse, kuraklık riskimiz ortadan kalkar” yorumunda bulundu.

"SEN CENGİZ İNŞAAT'IN CEO'SU MUSUN YOKSA DEVLET BAKANI MI?"

"Bakan Karaismailoğlu’nun Cengiz İnşaat için işlemediği suç kalmamış" diyen Öztunç, “Cengiz İnşaata kendi CEO'larının dahi bu kadar hizmeti olmamıştır. Kimse kimse adına bu derece mevkisini de tehlikeye atacak derecede suç işlemez. Burada Bakan’a sormak istiyoruz, Sayın Bakan, sen Cengiz İnsaatın CEO'su musun yoksa devletin bakanı mı?” tepkisini gösterdi.

NE OLMUŞTU?

İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocağının ihalesi de 21B ile davet usulü ile yapıldı. Davet Usulü ile 2020 yılının temmuz ayında yapılan ihaleyi Kolin, Çelikler gibi inşaat şirketlerini geride bırakan Cengiz İnşaat kazandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihalenin maliyeti ise 1 milyar 719 milyon 780 bin 618 lira olarak ifade edildi.

ERDOĞAN’DAN DESTEK

İyidere’deki lojistik merkez ve liman yapımında kullanılacak bazaltların çıkarılacağı taş ocağı için, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi. Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatı Projesi kapsamında deniz dolgusunda kullanılacak hammaddenin temini için ihtiyaç duyulan taş ocağı ile bağlantı yoluna isabet eden bazı taşınmazlar kamulaştırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca alınan acele kamulaştırma kararı 20 Mart 2020 tarihinde yayımlanan Resmî Gazete’de Erdoğan’ın imzası ile yer aldı. Alınan acele kamulaştırma kararı ise 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. Maddesine dayandırıldı.

BÖLGENİN EKOLOJİK YAPISINA ZARAR VERECEK

Bölge halkı iş makinelerinin çalışmasını defalarca durdururken, 31 milyon 448 bin ton dinamit patlatılarak çıkarılacak 16 milyon tona yakın taşın ve kurulacak tesisin bölgenin ekolojik yapısını yok edeceğini ifade ediliyor.