Ciner Grubu’na ait Silopi Termik Santrali, yol açtığı doğa katliamının yanı sıra neden olduğu ölümlerle gündemde. TÜİK’ten aldıkları verilere göre, son 3 yılda il genelinde 511 ölüm vakası yaşanırken, sadece Silopi'de 11 bin engellinin bulunduğunu belirten HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, bu tabloya termik santralin neden olduğunu savundu.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü (Bêspin) ve Çalışkan (Gite) beldeleri arasında kurulu bulunan Silopi Termik Santrali, doğa ve insan yaşamı için önemli bir tehdit haline geldi. Hükümete yakınlığıyla bilinen Ciner Grubu'na ait olan santral, 2004 yılında verilen üretim lisansı ile bölgedeki faaliyetlerine 2009 yılında başladı. 2015 yılında 3’ncü ünitesi de kurulan termik santral, iki bacadan oluşuyor.

CUDİ YOK EDİLİYOR

Yaklaşık 10 yıldır faaliyette olan santral, özellikle Cudi Dağı bölgesinde büyük bir doğa katliamına yol açtı. Termik santraline ait maden sahasında yürütülen faaliyetlerinden kaynaklı Cudi'nin en yüksek tepelerinden ikisi adeta yok olmakla yüz yüze. Her iki tepede bugüne kadar binlerce ağaç kesilip, canlıların yaşam alanları yok edildi. Petrol orijinli bir yakıt olan ve kömüre benzeyen asfaltitin çıkarıldığı maden sahası, gün geçtikçe de genişliyor.

KANSER VE KALP HASTALIKLARINDA ARTIŞ VAR

Doğa katliamına yol açan santral, en büyük zararı ise çevresinde ve kent merkezinde yaşayan insanlara veriyor. Kentte son yıllarda özellikle kanser ve kalp hastalıklarında artış sözkonusu. Yakalanılan bu hastalıklardan kaynaklı ölümlerin sayısı da yıldan yıla artarken, yine düşük oranı da yükseliyor.

BEBEK ÖLÜM ORANLARINDA 3’ÜNCÜ SIRADA

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2018 yılı Ölüm İstatistikleri’ne göre, bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il, binde 15,3 ile Antep olurken, bu kenti binde 14,9 ile Mardin, binde 14,5 ile Şırnak ve Kilis izledi. Santralin yarattığı doğa tahribatı ve canlılara verdiği zararı Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, santralin yol açtığı etkilere ilişkin çarpıcı bilgiler paylaştı. Santralden kaynaklı birçok hastalıkta ciddi artış yaşandığını dile getiren Kaçmaz, santralden salınan gazların sadece insanları etkilenmediğini, aynı zamanda hayvanları, ağaçları ve diğer tüm canlıları olumsuz etkilendiğini ifade etti.

511 ÖLÜM, 11 BİN ENGELLİ YURTTAŞ

Santralden çevreye salınan gazların etkisiyle kentte ölüm oranlarında ciddi bir artış olduğunu söyleyen Kaçmaz, TÜİK’ten aldıkları verilere göre, kent genelinde son 3 yıl içerisinde yaşanan 511 ölümün termik santralin yarattığı etki sonucu olduğunu savundu. Kaçmaz, yaşanan bu ölümlerin yanı sıra sadece Silopi'de 11 bin engelli yurttaşın bulunduğunu, termik santralden kaynaklandığını düşündükleri bu sayının da giderek arttığını kaydetti. Bu tablodan kaynaklı santralin kentteki varlığına yönelik itirazların günden güne büyüdüğünü söyleyen Kaçmaz, zehir saçan bu "ölüm santrallerine" karşı başta çevreciler olmak üzere herkese mücadele çağrısında bulundu. Kaynak: MA