Hatay’ın Belen, İskenderun ve Arsuz ilçelerindeki orman yangınlarına ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Yanan alanların 1 metrekaresi dahi başka bir amaçla kullanılmayacak ve tamamı yeniden ağaçlandırılacaktır. Yanan orman alanları, anayasal koruma altındadır" dedi.

Hatay’ın Belen, İskenderun ve Arsuz ilçelerindeki orman yangınlarına ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Yanan alanların 1 metrekaresi dahi başka bir amaçla kullanılmayacak ve tamamı yeniden ağaçlandırılacaktır. Yanan orman alanları, anayasal koruma altındadır" dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay'da 5 Eylül'de Samandağ ilçesinde, 9 Ekim'de ise Belen ilçesinde çıkan ve yerleşim yerlerine de sıçrayan orman yangınlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Bakan Pakdemirli, yangınlarda binlerce ağacın ve yaban hayatının kaybedildiğini, kimi vatandaşların ev, iş yeri veya eşyasının zarar gördüğünü söyledi.

"YANAN ALANLARIN 1 METREKARESİ DAHİ BAŞKA BİR AMAÇLA KULLANILMAYACAK"

Yanan alanların anayasal koruma altında olduğunu belirterek, "Yanan alanların 1 metrekaresi dahi başka bir amaçla kullanılmayacak ve tamamı yeniden ağaçlandırılacaktır” dedi. Yangınlarla mücadelede yer alan herkese teşekkür eden Pakdemirli’nin açıklamaları şöyle:

"TAMAMI YENİDEN AĞAÇLANDIRILACAK"

“Tamamı yeniden ağaçlandırılacaktır. Yanan orman alanları Anayasa’mızın 169'uncu maddesi gereği yeniden ağaçlandırılmak zorunda ve anayasal koruma altındadır. 2019’da ülke genelinde 333 milyon, Hatay'daki ormancılık faaliyetlerinden sorumlu olan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünce 1 milyon 333 bini Hatay'da olmak üzere 13 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur.  Hatay'da 2020 yılında yanan alanlarda da bir yıl içerisinde yaklaşık 5 milyon fidanın toprakla buluşturulması sağlanacaktır."

"KASIM AYINDA İLK FİDANLAR DİKİLECEK"

“Türkiye'de fidan dikim mevsimi henüz başlamadığı için Kasım ayı ile ilk fidanların dikilmesinin planlanmaktadır. Ayrıca her bir bölgenin farklı iklim yapısı ve ekosistemi mevcut olduğundan bu alanların yeniden ağaçlandırılmasında hangi tür ve vasıfta fidanların kullanılacağı da Orman Genel Müdürlüğü tarafından planlanmaktadır." “Hatay'da yanan alanların ağaçlandırılmasına katkı sağlamak isteyen vatandaşlarımızı her iki yanan alanda da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü, #GeleceğeNefes kampanyası çerçevesinde bizimle birlikte fidan dikmeye davet ediyorum."

NE OLMUŞTU?

Hatay’ın Belen, İskenderun ve Arsuz ilçelerindeki orman yangınlarıyla ilgili gözaltına alınan iki kişi tutuklandı. Soruşturma dosyası hakkında “gizlilik kararı” alındığı öğrenildi.