İklim değişikliği ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı çarpıcı bir rapor açıkladı: “Dünya genelinde 30 yıla kadar gıda fiyatlarında yüzde 85’e varan artışlar olabilir.”

Tarım ve Orman Bakanlığı, “İklim Değişikliği ve Tarım” raporu yayınladı. Raporda, daha sıcak ve az yağışlı iklim koşulları görüleceği, kuraklık şiddetinde artış olacağı belirtildi. Raporda, dünya genelinde 30 yıla kadar gıda fiyatlarında yüzde 85’e varan artışlar olabileceği ifade edildi. Hürriyet'ten Meltem Özgenç imzalı habere göre, raporda, önümüzdeki yıllarda kuraklığın Türkiye’de geniş bölgelerde hissedileceği belirtilerek, tarım politikalarının 2-3 derece sıcaklık artışı baz alınarak yapılması gerektiği vurgulandı. Dünyada iklim değişikliğinden en çok etkilenmesi beklenen bölgelerden biri olan Akdeniz Havzası’nda yer alan Türkiye’de, kuraklığın geniş bölgelerde hissedileceği ve aşırı sıcak günlerin sayısının artacağı öngörülürken, bu sorunun ulusal anlamda ciddiyetle ele alınması gerektiğine dikkat çekildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ

  • Daha sıcak ve az yağışlı iklim koşulları görülecek.
  • Ekstrem meteorolojik olaylarda artış, su kaynaklarında azalma görülecek.
  • Kuraklık şiddetinde artış olacak, su ve toprak kalitesi bozulacak.
  • Ekosistemi bozulacak ve biyolojik çeşitlilik azalacak.
  • Ekolojik alanlarda kayma, tarımsal üretimde ve kalitede azalma yaşanacak.
  • Zararlılarda ve hastalıklarda artış görülürken, gübreleme ve ilaçlama sorunları olacak.
  • Sürdürülebilir gıda güvenliği sorunları baş gösterecek.

SICAKLIK ARTIŞIYLA NELER DEĞİŞECEK?

Küresel ortalama sıcaklıktaki her bir santigrat derece artışın, küresel ortalama arazi verimlerini buğdayda yüzde 6, mısırda yüzde 7.4, pirinçte yüzde 3.2 ve soya fasulyesinde yüzde 3.1 azaltacağı öngörülüyor. Dünya genelinde 3 derecelik sıcaklık artışları için (2050 yılı civarında) yüzde 25-50 seviyesinde verim kayıpları yaşanacağı tahmin ediliyor. Toprak verimliliğinin azalmasıyla birlikte topraktaki besin elementlerinde de azalmalar görülmekte. Bu durum da daha fazla kimyasal gübre kullanmaya zorluyor.