İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'de bilinen aktif 550 fay hattının olduğuna dikkat çekerek 18 kentin de aktif fay hattı üzerinde olduğunu bildirdi.

İzmir'de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından ülkedeki deprem riskine ilişkin açıklamalarda bulunan İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz "Beni korkutan yer Türkiye’nin tamamı. Öncelikli olan yer tabii ki Marmara Bölgesi. Hem nüfus yoğunluğu hem beklenen depremin büyüklüğü hem de ekonomik olarak Türkiye’nin can damarının İstanbul’da atması nedeniyle" dedi.

"18 İL AKTİF FAY HATTI ÜZERİNDE"

HaberTürk'ten Alper Uruz'un haberine göre Tüysüz, "Bunun dışında Bingöl Yedisu kırılmaya çok yatkın. Yine Palu civarı, Hatay- Kahramanmaraş arası benim kırılmasını beklediğim fay hatları. Bu hatların hepsinde 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabilir. Türkiye'de 550 tane bilinen diri fay hattı var. Türkiye'nin 18 ili ise aktif fay hattının üzerinde... Bu kentlerimiz; Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya" açıklamasında bulundu.

"YÖNETMELİĞE UYGUN OLMAYAN YAPILAŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

Depreme hazırlıktan başka bir şey yapılamayacağını kaydeden Tüysüz, "Bir afet kültürünün geliştirilmesi deprem, sel, çığ, kuraklık gibi tüm afetleri kapsayacak biçimde önlemlerin alınması gerekiyor. İkincisi de deprem açısından bakacak olursak yönetmeliğe uygun olmayan yapılaşmanın mutlaka önüne geçmeliyiz; başka yol yok" ifadesini kullandı.