Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye'nin havası en temiz ve en kirli illerini açıkladı. İstanbul'un kirli havada başı çektiği listede başka hangi iller var? Türkiye'nin en temiz havası nerede?

Türkiye'de havanın en temiz ve kirli olduğu iller açıklandı. Son yıllarda kirli havaya bağlı ölümlerin de yer aldığı 'Kara Rapor 2020: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri’ adlı çalışmayı sizlerle paylaşıyoruz.

EN FAZLA ÖLÜM İSTANBULDA

Temiz Hava Hakkı Platformu, ‘Kara Rapor 2020: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri’ çalışmasını yayınladı. Rapor, Türkiye’nin dört yıllık hava kirliliği ve  bu kirlilikten kaynaklanan önlenebilir can kayıpları verilerine odaklanıyor. Buna göre İstanbul son üç yılda hava kirliliğine bağlı ölümlerde ilk sırada yer alıyor. İstanbul'da 3761 kişi 2019 yılında hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybetti. İstanbul'u İzmir takip etti. İzmir'de 2019 yılında hava kirliliği nedeniyle 2075 kişi hayatını kaybetti. Hava kirliliğine bağlı ölümlerde üçüncü sırayı ise 1680 ölümle Manisa aldı.

EN KİRLİ HAVA IĞDIR'DA

İl nüfusuna oranla en çok hava kirliliğine bağlı ölümün yaşandığı il ise Iğdır olarak öne çıkıyor. 2019 yılının en kirli havasına sahip Iğdır ilinde, son üç yıldır sürekli yüksek olan hava kirliliğine bağlı ölüm yüzdesi, ilde yaşanan toplam ölümlerin yüzde 33,5’ini oluşturarak rekor seviyeye çıktı. Raporda, illerdeki kömürlü termik santraller başta olmak üzere sanayi tesisleri ve evsel ısınma amaçlı kömür kullanımının, özellikle coğrafi koşullar dikkate alındığına kirliliğin ana sebebi olduğu vurgulandı.

HAVASI EN TEMİZ İLLER NERELER?

Raporda havanın en temiz olduğu illere de yer verildi. Buna göre 2019 yılında hava kirlilik oranı 2019 yılında en düşük olan iller, Ardahan, Tunceli, Rize, Artvin, Bitlis oldu. Buna rağmen bu illerdeki hava kalitesi seviyelerinin bazıları Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kılavuz değerlerin üzerinde ölçüldü. TEMİZ HAVA İÇİN ÖNERİLER Platform, sağlıklı bir çevrede yaşamanın en temel şartlarından birisi olan hava kalitesini kalıcı olarak iyileştirebilmek için yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde tüm ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşları aşağıdaki belirtilen konularda adım atmaya davet ediyor:   ●     Tüm hava kalitesi ölçüm istasyonlarının veri kalitesinin arttırılması, ●     Kanserojen olan ince partikül madde (PM2.5) kirleticisinin tüm illerde ölçülmesi ve ●     İnce partikül madde (PM2.5) için ulusal sınır değerleri içeren mevzuat düzenlemeleri yapılması, ●     Çevre yatırımlarını tamamlamamış kömürlü termik santrallerin çalışmasına izin verilmemesi, ●     Planlanan sanayi tesisleri için  sağlık etki değerlendirme yapılması, ●     Halk sağlığını merkeze koyan, sürdürülebilir istihdam ve krizlere karşı dayanıklı modeller oluşturmayı amaçlayan ekonomik toparlanma paketleri oluşturulması.