Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusundaki Kuzey Kivu eyaletinde, Ruandalı ayrılıkçıların park korucularına yönelik saldırısında 17 kişi hayatını kaybetti.

Evrim Ağacı'nın haberine göre Rwanda'daki çeteler tarafından düzenlendiği düşünülen silahlı bir saldırıda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Virunga Ulusal Parkı'nda gorilleri korumakla görevli olan en az 12 korucu ve 5 sivil hayatını kaybetti; 6 kişi yaralandı. Korucular tarafından korunan sivil konvoya 60 kadar çete üyesinin bu saldırısı, yakın tarihte parka düzenlenen en ölümcül silahlı saldırıydı.

RUANDALI AYRILIKÇILAR SALDIRDI

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusundaki Kuzey Kivu eyaletinde, Ruandalı ayrılıkçıların park korucularına yönelik saldırısında 17 kişi hayatını kaybetti. Kongo Doğanın Korunması Enstitüsü (ICCN) Direktörü Cosma Wilungula, Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri (FDLR) mensubu yaklaşık 60 silahlı kişinin, sivillere eşlik eden Virunga Doğal Parkı görevlilerine saldırdığını belirtti. Rumangabo kenti yakınlarındaki saldırıda, 13 park korucusu ve 4 sivilin yaşamını yitirdiğini aktaran Wilungula, yaralanan 4 korucunun en yakın hastanede tedavi altına alındığını kaydetti.

KAÇAKÇILARIN HEDEFİNDEYDİ

Birleşmiş Milletler tarafından UNESCO Dünya Mirası olarak belirlenen ve 7800 kilometre karelik bir alana yayılan Virunga Ulusal Parkı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Rwanda ve Uganda topraklarında yer alan, Afrika'nın en eski doğal rezervlerinden birisidir ve doğal dağ gorili popülasyonları dolayısıyla turistlerin de ilgisini çekmektedir. Liderleri, 1994 yılında 800.000 kadar etnik Tutsi ve ılımlı Hutu'nun soykırımıyla ilişkilendirilen Rwanda Özgürlük Demokrasi Kuvvetleri (FDLR), aralıklarla parka saldırılar düzenleyerek bölgeyi terörize etmektedir. Londra'daki Oryantal ve Afrika Araştırmaları Okulu'ndan Phil Clark, saldırının daha geniş bağlamını şöyle anlatıyor:

HUTULAR KONGO ORDUSU İLE SAVAŞIYOR

FDLR, Hutular tarafından domine edilen bir isyancı grubudur. Şu anda Kongo ordusu ile savaşıyor olmalarının nedeni, Kongo hükümetinin Rwanda hükümeti ile ilişkilerini yenileme çabasında olmasıdır. Rwanda hükümeti ise Tutsular tarafından domine edilen bir hükümet. Rwanda, Kongo'nun FDLR ile baş etmesini istiyor; çünkü sınır ötesinde onları Kongo'daki Tutsi sivillerini öldüren bir Hutu tehdidi olarak görüyorlar. Ayrıca FDLR, geçmişte Rwanda sınırını aşmak konusunda da geri durmadı.

KORUCULAR HEDEF DEĞİLDİ

Grup, bu son saldırıyı henüz üstlenmiş değil. Parktan yapılan açıklamada şunlar söyleniyor: Virunga Park Korucuları, bu saldırının hedefi değildi; ancak yerlileri korumak için yaptıkları savunma sırasında hayatlarını kaybettiler.