Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak askıya çıkarılan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planına itiraz eden Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, planın iptal edilmesini istedi.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak askıya çıkarılan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planına itiraz etti. İstanbul Ataşehir’de bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü önünde açıklama yapan Koordinasyon üyeleri, imar planının iptal edilmesini istedi. Açıklamaya CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile çok sayıda kişi katıldı. "Ya Kanal Ya İstanbul Katıl Durduralım" pankartının açıldığı açıklamada, Koordinasyon üyesi Seda Elhan konuştu. Elgan, bir yandan ekonomik kriz bir yandan iklim krizi bir yandan da salgın koşullarında yaşamaya çalıştıklarını, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın var gücüyle "Yenişehir" dediği "Rant Projesi" için çalıştığını söyledi.

"MİLYONLARCA METREKARELİK DOLGU ALANI"

Mezopotamya Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın asli görevinin kamu yararını gözeterek karar vermesi gerektiğini, ancak Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) olumlu kararına yönelik on binlerin itirazını bir kalemde reddettiğini dile getiren Elhan, şu ifadeleri kullandı: "1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğine yönelik itirazlarımıza yanıt dahi vermeden, üç etap halinde nazım ve uygulama imar planlarını onaylıyor. Bakanlık; Yenişehir adını verdiği bu talan projesi ile Sazlıdere Su Havzasından Karadeniz’e uzanan köylerin, tarım alanlarının, meraların, ormanların üzerine lojistik tesisler, turizm alanları, ticaret alanları, fuar alanları, konut alanları ve Karadeniz kıyısına milyonlarca metrekare dolgu alanı planlıyor."

"EMEKÇİLERE YANİ HALKA YER YOK"

Kanal İstanbul projesi planlarının henüz askıdan inmeden köylülerin tapularına, "3194 Sayılı İmar Kanununun 18. Maddesi" kapsamındaki beyanların eklendiğini dile getiren Elhan, "Köylüler e-Devlet tapu sorgulama sistemi yoluyla bu beyanlarla karşılaşıyor. Bu beyanlar açıkça formaliteden ibaret göstermeliktir. Kararla birlikte köylünün yaşamını ve İstanbul’un kalan son tarım alanlarının, meraların, hayvanların zerre önemsenmediğini bir kez daha ifşa ediyor. Bugün kamu yararını, doğayı hiçe sayan bu katliam projesinin alt yapısını hazırlayan imar planlarına itirazlarımızı sunuyoruz! Bu planlarda Sazlıdere Barajı yok, köyler yok, tarım alanları, meralar, ormanlar yok. ‘Yenişehir’ dedikleri yerde köylülere, yoksullara, işçilere, emekçilere yani halka yer yok" diye konuştu.

"BU YIKIMIN KARŞISINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Projenin İstanbul için yıkım olduğunu söyleyen Elhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilim insanları İstanbul’da 1 milyon konutun güvenli olmadığını, 100 bini aşkın konutun ise olası depremde yıkılabileceğini öngörüyor. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu olarak bir kez daha yineliyoruz: İnsanlar deprem olduğu için değil, kötü yapılaşmadan dolayı can verirken, evsiz kalırken, bir avuç zengine kar sağlayacak Kanal Projesi’ne değil, depreme bütçe ayrılmalıdır. Biliyoruz ki bu planlar, son 20 yıldır türlü hukuki ve idari kılıflarla sermayeyi büyüten, doğayı, yaşam alanlarımızı yok eden, her bir tuğlasında güvencesiz işçinin kanını akıtan iktidar ve yandaşlarının zulmüne harç ettiği katliam projelerinden farklı değil. Var gücümüzle bu kıyımın karşısında durmaya, İstanbullularla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz."

KAFTANCIOĞLU: "BU KENTİ BİR KERE DAHA BİRLİKTE KURTARACAĞIZ"

CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da, Kanal İstanbul projesinin İstanbul için yıkım projesi olduğunu belirterek, "Bu kenti bir kere kurtardık, bir kere daha hep birlikte kurtaracağız" dedi. Konuşmaların ardından itiraz dilekçeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne verildi.