Kazdağları'ndaki maden katliamına karşı 425 gündür nöbet tutan yaşam savunucularının gözaltına almasına karşı Kadıköy'de bir araya gelen Kazdağları İstanbul Dayanışması, "Tahliye edilmesi gereken yaşam savunucuları değil Alamos Gold'dur! Onlar ormandan gidene kadar direnmeye edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kazdağları'ndaki maden katliamına karşı 425 gündür nöbet tutan yaşam savunucularının gözaltına almasına karşı bugün Kadıköy'de bir araya geldi. "Yaşam savunucuları yalnız değildir" diyen dayanışma üyeleri ve yaşam savunucuları, "Kirazlı Nöbet Alanı'na kolluk kuvvetleri tarafından yapılan müdahaleyi kınıyoruz" dedi.

"VALİLİK AĞAÇ KATLİAMINA DEĞİL, DİRENİÇİLERE MÜDAHALE ETTİ"

Binlerce ağacın katledildiği ve yaşam alanlarının yok edildiğinin vurgulandığı basın açıklamasında, şöyle denildi: "Tam 10 aydır Kazdağları Kirazlı mevkiinde, yüzbinlerce ağacı katlettikleri yerde işgale devam eden Alamos Gold şirketini tahliye etmek için kılını bile kıpırdatmayan Çanakkale Valiliği, nöbeti sürdüren direnişçilere müdahale etti. Kazdağlarının yüzde 76’sı maden şirketlerine tahsis ettiler. Bildiğiniz gibi geçen hafta kirli sicili artık herkesçe bilinen Cengiz Holdingin maden projesinin çevre etki değerlendirme toplantısı halkın tepkisi üzerine iptal edilmişti. Bugün de direnişin odağı olan nöbet yerine operasyon geldi. Evet zamanlama manidar değil mi! Biz birkaç yıl önce Artvin Cerattepe’de gerçekleştirilen saldırıyı unutmadık. Ordu Fatsa’da, Bursa Kirazlıyayla’da, Aydın’da, Sakarya’da yaşam alanını, merasını, ormanını savunan halkın karşısına barikat kurdurlar. Biz ormanı koru, dereyi koru, merayı koru dedikçe iktidar şirketleri korumak için bütün güçlerini seferber ediyor. Ormanlara hücum var! Yaşam alanlarımıza hücum var!"

"KAZDAĞLARI'NI SAVUNMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Alamos Gold ve tüm madenciler ormanlık alanda bulunmaya ve çalışmaya devam ederken, nöbet alanının pandemi bahanesi ile boşaltmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden yaşam savunucuları, açıklamaya şöyle devam etti: "Biz Kazdağlarını savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Ormanlarımızı, yaşam alanlarımızı şirketlere terk etmeyeceğiz. Hiçbir yerde geri adım atmayacağız. Kazdağlarında, Cerattepe’de, Murat Dağında, Munzur’da, Fatsa’da… Her yerde karşınıza çıkacağız. Yaşam savunucularından önce 13 Ekim 2019’dan bu yana ruhsatsız bir şekilde Kirazlı’da bulunan Alamos Gold tahliye edilmelidir. Arkadaşlarımız şimdilik bırakıldı ancak alanda neler olduğunu henüz bilmiyoruz. Kirazlı Nöbet Alanı’na yapılan ve yaşam savunucularına karşı yapılan bu müdahaleyi kınıyoruz. Bizler bu kararın neden verildiğini biliyoruz. Bu kararın pandemiyle alakası yoktur. Kazdağları'nı elini kolunu sallayarak delik deşik etmesine izin vermediğimiz Alamos içindir, Halilağa'da halkın katılımı toplantısını keyiflerince yaptırmadığımız Cengiz içindir bu karar. Bu tahliye siz rahat olun biz sizin yanınızdayız demek içindir. Belki Valilik sizin yanınızda olabilir ama Halilağa'da da görüldü ki halk Kazdağları'nın yanında, yaşamın yanında… Onlar talancılardan, millete küfür edenlerden, memleketin her bir karış toprağını satanlardan yanadır bizlerse ormandan, sincaplardan, topraktan ve sudan yanayız. Tahliye edilmesi gereken yaşam savunucuları değil Alamos Gold'dur! Onlar ormandan gidene kadar direnmeye edeceğiz. Bugün Kazdağları'na sahip çıkmak memlekete sahip çıkmaktır, dünyaya sahip çıkmaktır, tüm kamuoyunu, kitle örgütlerini, muhalefet partilerini, çevre ve ekoloji örgütlerini, tüm bu dünyada yaşamak isteyen insanları Kazdağlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz." https://twitter.com/dokuz8haber/status/1308451053092982785