Küresel iklim krizine bir an önce yanıt verilmesi amacıyla Başbakan Ardern tarafından meclise sunulan 'acil iklim durumu' tasarısı kabul edildi.

Başbakan Jacinda Ardern’in 'iklim acil durumu' ilan etmek için sunduğu ve Küresel iklim krizine bir an önce yanıt verilmesini öngören karar tasarısının mecliste oy çokluğuyla kabul edildiği aktarıldı. Çevreci politikalarıyla bilinen Ardern, atık ve emisyonları azaltarak örnek oluşturacakları sözünü verirken, “Meclis ve hükümet, kendi emisyonlarını azaltıp 2025 yılına kadar karbon nötr hale gelerek Yeni Zelanda ekonomisinin diğer sektörleri için nelerin mümkün olduğunu gösterecek” diye konuştu. AA'nın ülke basınındaki haberlerden aktardığına göre, kamunun karbon nötr politikaların gerçekleştirilmesinde öncü olacağını vurgulayan Ardern, “Kamu sektörünün 2050 yılına kadar hepimizin ulaşması gereken standardı belirleyen bir örnek olması gerekiyor ve öyle olacak” ifadelerini kullandı. Radio New Zealand’a göre, bu kapsamda, hükümetin en büyük ve en aktif kömür kazanlarını aşamalı olarak kaldırması, devlet kurumlarının elektrikli araçlar satın almalarını ve araç filolarını küçültmelerini talep etmesi bekleniyor.

'SIFIR KARBON' YASASI DA KABUL EDİLMİŞTİ

Yeni Zelanda’da Meclis, geçen yıl, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar sıfıra indirmeyi amaçlayan 'sıfır karbon yasasını' kabul etmişti. Ardern, 17 Ekim’de yapılan genel seçimlerden oyların yüzde 49’unu alarak zaferle çıkmayı başarmıştı.