Kocaeli ve Bursa arasında bulunan ve çok sayıda kuş türünün göç yolları üzerinde olan bölgeye RES projesi yapılacak.

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre Ruzen Elektrik Üretim ve Tic. Ltd. Şti. tarafından, Kocaeli Karamürsel, Gölcük ilçeleri ve Bursa’nın İznik ilçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan rüzgâr enerji santralı için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Jet hızıyla ÇED gerekli değildir kararı alan şirket 5 Mayıs’ta başvuru yapmıştı.

PROJENİN MALİYETİ 75 MİLYON TL

Çoğu orman arazisi olmak üzere bin 27 hektarlık üzerine kurulması planlanan santral, her biri 2 buçuk megavat gücünde 12 adet türbinden oluşuyor. Ekonomik ömrünün 49 yıl olarak hesaplanan projenin bedeli 75 milyon TL olarak açıklandı.

SOYU TÜKENMEKTE OLAN KUŞ TÜRLERİ DE VAR

Hazırlanan ÇED dosyasında santralın yapılacağı alanın kuş göç yolları dikkate alınarak projelendirildiği belirtilse de yine dosyada bölgede 14 takımdan 34 familya ait 100 kuş türü olduğu belirtildi. Proje sahası ve çevresinde tespit edilen bu kuş türlerinden 47’si yerli, 14’ü yaz ziyaretçisi, 10’u kış ziyaretçisi, ve 29’u da transit göçer. Ayrıca yine dosyada belirtildiği üzere bölgede; vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi yaşayan Büyük Orman Kartalı ve Üveyik adlı iki kuş türü, şu anda tehlikede olmayan fakat yakın gelecekte soyu tükenmekte olan kuş türleri kategorisine girmeye aday olan Ala Doğan, Kızılardıç kuşları bulunmakta.

3 AYRI HES PROJESİNİN DAHA PLANI YAPILIYOR

Proje kapsamında kurulması planlanan türbinlere en yakın yerleşim yeri kuş uçuşu bin 81 metre alan Karamürsel ilçesine bağlı bir Senaiye Mahallesi. Yine bölgede 939 metre uzaklıkta Karanfil RES, 4 bin 592 uzaklıkta Yuvacık RES ve 7 bin 248 metre uzaklıkta projelendirilen 3 ayrı RES projesinin daha yapımı planlanıyor.