CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, AKP’nin bir zoru daha başardığını, ekonomik durgunlukta cari açık patlaması yarattığını bildirerek, “18 yılda 1 trilyon 90 milyar dolar dış ticaret açığı, 564 milyar dolar cari açık veren bir iktidar ‘yerli ve milli’ olamaz” dedi.

CHP İstanbul milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu'nun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2003-2020 dönemi dış ticaret ve cari açık verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"18 YILDA 2 TRİLYON 314 MİLYAR DOLAR İHRACATA KARŞIN 3 TRİLYON 404 MİLYAR DOLAR İTHALAT"

Erdoğdu, yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2003-2020 dönemi dış ticaret ve cari açık verilerini değerlendirdi. Aykut Erdoğdu, Türk ekonomisinin tüm zorluklara, yanlış politikalara, altından kalkılması mümkün olmayan vergi yüklerine rağmen, sırf vatandaşlarının gayreti ile 18 yılda 2 trilyon 314 milyar dolar ihracat gelirine ulaştığını ancak iktidarın hemen her konuda olduğu gibi süreci iyi yönetemeyerek ülkenin olağanüstü döviz açığına girmesine sebep olduğunu söyledi. Ülkenin şu anda birkaç milyar dolar bulabilmek için kapı kapı dolaştığına dikkati çeken Erdoğdu, bu kadar ihracata rağmen, iktidarın yerli üretimi ihmal etmesinin bir sonucu olarak ithalat patlamasına yol açtığını bildirdi.

"SAMANI BİLE İTHAL EDERSENİZ…"

Ülkenin olağanüstü tarım potansiyeline rağmen samanı bile ithal eder hale geldiğini vurgulayan Erdoğdu, şunları kaydetti: “Bu nasıl bir ekonomi politikasıdır ki, hemen her şeyi üretebilen bir ülke, 18 yılda 2 trilyon 314 milyar dolar ihracata karşın 3 trilyon 404 milyar dolar ithalat yapar, 1 trilyon 90 milyar dolar dış ticaret açığı verir? Kaynakları sınırlı olan bu ülkenin zar zor kazandığı döviz, bu kadar gereksiz harcanmaz, bu kadar har vurup harman savrulmaz. Biz petrol ve gaz ülkesi değiliz. Döviz kazanmak için dişimizi tırnağımıza takarak çalışmamız, üretmemiz, ihracat yapmamız gerekiyor. Vatandaş ihracat için gerekeni yaparken, iktidar uçak üzerine uçak almaz, milyonlarca dolarlık makam araçları ithal etmez, sanki ülkede ağaç yok gibi sarayına Almanya’dan süs ağaçları getirtmez. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya’da devletin 2 özel uçağı varken, Cumhurbaşkanlığının hava filosunda 16 uçak olmaz, Cumhurbaşkanlığındaki lüks araç sayısı 268’i bulmaz. Devletin Fransa’da 8 bin, Almanya’da 9 bin, Japonya’da 10 bin makam aracı varken Türkiye’de bu sayı 125 bine çıkmaz. Olursa dış ticaret açığı da verirsiniz, cari açık da verirsiniz, 70 cente de muhtaç kalırsınız. Yerli ve milli olan iktidar, ithalata dayalı ekonomi politikası yürütmez, bu topraklarda yatırım, üretim, istihdam yaratır. Dışarı gidecek her centin ülke için bir kayıp olduğunu bilir.”

10 AYLIK CARİ AÇIK 31 MİLYAR DOLARI AŞTI

Merkez Bankası’nın Ekim ayı ödemeler dengesi istatistiklerinin açıkladığını, geçen yıl ekim ayında 2,73 milyar dolar fazla veren cari dengenin bu yıl 0,27 milyar dolar açık verdiğine işaret eden Erdoğdu, 2019 Ocak-Ekim döneminde 9 milyar 649 milyon dolarlık cari fazlanın, Ocak-Eylül dönemindeki yüzde 0,5 gibi oldukça düşük büyümeye rağmen 31 milyar 55 milyon dolar cari açığa dönüştüğünü bildirerek şöyle devam etti: “Ekonomik krize rağmen cari açık vermek de ayrı bir başarıdır. Bu başarı da AKP’ye aittir. Ocak-Ekim döneminde 30 milyar 626 milyon dolarlık dış ticaret açığı verirsen bu kadar cari açık vermen son derece normal. Kasım ayında da durum değişmeyecek çünkü ithalat artmaya devam ediyor. 11 aylık ihracat 151,7 milyar dolarda kalırken, ithalat 197 milyar doları aşarak 200 milyar dolara dayandı. Böyle politikaların sonucu tabii ki 18 yılda 2 trilyon 314,5 milyar dolarlık ihracata karşın 3 trilyon 404,1 milyar dolarlık ithalat, 1 trilyon 89,6 milyar dolarlık dış ticaret açığı, 563,8 milyar dolarlık da cari açık olur.”

İTHALAT SEVDALARI YOLSUZLUKLA İLGİLİ

AKP’nin 18 yıllık iktidarı döneminde sadece bir yıl, 2019 yılında, 8,6 milyar dolarlık cari fazla verdiğini ve onunla övündüğünü belirten Erdoğdu, 2019 yılındaki cari fazlanın sebebinin, döviz kurlarının yükselmesi ve ekonomik büyümenin yüzde 0,9’da kalması nedeniyle ithalatta yaşanan yüzde 9’luk küçülmeden kaynaklandığını söyledi. Erdoğdu, “İktidarın ithalat sevdasının yolsuzlukla alakalı olduğunu biliyoruz. CHP iktidarında, özellikle ithalatı izne bağlı ürünlerde ithalat izinlerinin kimlere, ne şartlarda verildiğini en ufak detayına kadar araştıracağız ve yapılan yolsuzlukları hukukun ve halkın önüne koyacağız” diyerek açıklamasını tamamladı.