Önümüzdeki yıl elde kalan termik ve hidroelektrik santrallar, limanlar özelleştirilecek. Kömür sahaları, otoyol ve köprüler ihaleye çıkarılacak.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) yürüttüğü çalışmalar sonucunda 275 kuruluşta hisse satışı veya varlık satış/devri yoluyla özelleştirme işlemi yapıldığı ve bu kuruluşlardan 269’unda kamu payının kalmadığı açıklandı. Özelleştirmelerin başladığı 2 Temmuz 1986 ile 31 Ağustos 2020 dönemi satış/devir uygulamalarından elde edilen rakamın da açıklandığı gerekçede nominal rakamlarla 113.4 milyar TL elde edildiği, bu tutarın 106.7 milyar TL’lik kısmının da tahsil edildiği belirtildi. Gerekçede, özelleştirmelerin sadece KİT’lerin özelleştirilmesi olarak düşünülmemesi gerektiği de vurgulandı. Ayrıca bundan önce olduğu gibi bundan sonraki süreçte de özelleştirmeler yoluyla devletin kamusal fayda taşımayan üretimdeki payının azaltılmasının sürdürüleceği, mevcut KİT faaliyetlerinin de piyasada rekabeti bozucu etkiye neden olmayacak şekilde yürütüleceği ifade edildi.

YAPILACAK BAZI ÖZELLEŞTİRMELER

Gerekçede yapılacak bazı özelleştirmeler şöyle sıralandı: - Güllük Liman Sahası, 260 yat kapasiteli limana dönüştürülmesi için ihaleye çıkılacak. - Çanakkale Gökçeada Kuzu Limanı yat ve yolcu limanı yapılmak üzere ihale edilecek. - Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı 36 yıl süreyle “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştirilecek. Taşucu Limanı  yeniden ihale edilecek. - Otoyolların ve köprülerin özelleştirilmesi için strateji belirleme çalışmaları devam ediyor. Özelleştirme stratejisinin tespiti sonrasında işlemlere başlanacak.