ABD'de Dış İlişkiler Konseyi (Council on Foreign Reletions) adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Brat Setser, yabancı sermayenin Türkiye'den kaçtığını ve dünya ülkelerinin Türkiye'nin cari açığını finanse etmek istemediğini söyledi.

Dış İlişkiler Konseyi uzmanı Brat Sester, Türkiye ekonomisini daha kötü günlerin beklediğini söyledi.

"SERMAYE TÜRKİYE'DEN KAÇIYOR"

İktisatçı Brat Setser, Türkiye'nin ekonmik gidişatına dair bilgi verdi ve bazı uyarılarda bulundu. Dünyanın Türkiye’nin cari açığını finanse etmek istemediğini söyleyen Setser, buna kanıt olarak son 12 ayda yaklaşık 20 milyar dolarlık sermaye çıkışı olurken, cari açığın 10 milyar dolara tırmanmasını gösterdi. Setser, Mayıs ayında bankaların döviz borçlarının yüzde 85’ini çevirmeyi başardığını ama yine de Türkiye’ye yabancı sermaye girişi olmadığını, aksine çıkışı olduğunu kaydetti ve bu durumda cari açığın Merkez Bankası rezervlerinden karşılandığını savundu.

KATAR'DAN ALINAN PARA SUYUNU ÇEKTİ

Dış İlişkiler Konseyi uzmanı, Katar ile Swap anlaşmasının genişletilmesiyle sağlanan 10 milyar dolardan sadece 2.75 milyar dolarının Merkez Bankası’nın rezervlerinde göründüğünü, kalan 7 milyar dolarlık kısmın harcanmış olabileceğini belirtti. Brad Setser, borç parayla cari açığı finanse etmenin riskli bir oyun olduğunu da söyledi.