Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın önergesine verdiği yanıtın ekonomik krizin boyutunu ortaya koyduğuna dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, "Son 5 senede 368.928 Abone elektrik faturasını ödeyememiş, birde üzerine ödeyemeği faturası için 12 milyon 381 bin 640 lira açma kapama parası ödemek zorunda kalmış" bilgisini paylaştı.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği yazılı soru önergesine verilen yanıt, Türkiye’deki ekonomik krizin boyutlarını ve faturalardaki soygun düzenini gözler önüne serdi.

"368 BİN 928 KİŞİ ELEKTRİK FATURASINI ÖDEYEMEMİŞ"

Yüzbinler insanın faturasını ödeyemediğine dikkat çeken Orhan Sümer, “Türkiye’de büyük bir ekonomik kriz var dediğimiz zaman iktidar cephesinden hemen karşı çıkılıyor. Oysa bizim talebimiz durumun fark edilmesi ve ona göre uygulamalar yapılması. Enerji Bakanlığına son 5 senede faturasına ödeyemeyen kaç kişi var? Bunlardan ne kadar açma – kapama bedeli alındı diye yazılı soru önergesi verdim. Gelen cevap özelden genele değerlendirildiğinde çok acı bir tablodur. Son 5 senede 368.928 Abone elektrik faturasını ödeyememiş, birde üzerine ödeyemeği faturası için 12 milyon 381 bin 640 lira açma kapama parası ödemek zorunda kalmış. Ülkemizin geldiği durum budur vatandaşlar en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz halde” diye konuştu.

"MODERN TEFECİLİK"

Açma-kapama bedelinin alınmasına tepki gösteren Sümer, şu ifadeleri kullandı: "Elektrik faturaları bir kişinn olmak zorunda, ister iş yeriniz ister konut elektriği kullanın mutlaka bir kişi ya da şirket üzerine abone olmanız gerekiyor. Yani Bakanlığın verdiği rakamlar aslında her bir vatandaş için geçerli. Aile hesabı yaparak etkilenen kişileri hesaplarsak milyonları bulan rakamlar var. Öyle bir Türkiye yaratıldı ki vatandaşlarımız çağın en gerekli ve temel ihtiyacı olan elektik faturasını ödeyemez hale gelmişler. Fatura ödemek ödeyememek tartışılır, konuşulur, herkesin bir görüşü vardır. Ancak ödenememiş faturaya ceza kesip açma kapama bedeli almanın adı modern tefeciliktir."

"MUTFAKTAKİ OCAĞIN FATURASI ÖDENEMİYOR"

CHP'li Sümer, şöyle devam etti: "Herkesin bildiği gibi Adana sıcak bir iklime sahiptir. İnsanlarımız sanayi ve üretim haricinde kullanmıyorsa doğalgazı evlerinde ocaklarında kullanıyor demektir. Yani en hayati ihtiyaç dahilinde olan şeyler. Adana’da son 5 senede 29.718 vatandaşımız doğal parasını ödeyememiş. Yine ödeyemediği fatura için 749 bin 822 lira açma kapama bedelile cezalandırılmış. Ocaktaki yemeğini pişecek gazın faturasını ödeyememiş insanlara açma kapama parası ödetmek tek kelimeyle haramdır." https://twitter.com/dokuz8haber/status/1342772142589452288