Koç Holding’in ardından Akbank da evden çalışmayı kalıcı hale getirdiklerini açıkladı. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil tarafından yapılan açıklamada, “İşin geleceğine cesur bir adım atıyoruz. Çalışma düzenimizdeki esnekliği artık kalıcı hale getiriyoruz” denildi.

Akbank, yeni dönem çalışma programını “uzaktan çalışma”, “hibrit” ve “ofisten çalışma” olarak üç farklı şekilde tasarlayacak. Yeni düzene göre, müşterilerle birebir ve yüz yüze hizmet veren şubeler yerinden çalışmaya devam ederken, genel müdürlük ekiplerinin yüzde 52’si uzaktan, yüzde 36’sı hibrit düzende, yüzde 12’si ise ofisten çalışacak.

KOÇ HOLDİNG DAHA ÖNCE AÇIKLAMIŞTI

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu geçtiğimiz günlerde “uzaktan çalışma” modelinin kalıcı hale getirileceğini duyurmuştu. Çakıroğlu, pandemi döneminde edindikleri tecrübeler ışığında uzaktan çalışma modelini 35 bin ofis çalışanı için kalıcı hale getireceklerini söylemişti. Açıklamada, “çalışanların yolda geçen zamanlarının ortadan kalkacağı”, “ofis alanı, personel servisi kapasitesi” gibi ihtiyaçların azalaacğı ifade edilmişti.

ÇALIŞANLAR KAYGILI

Evden çalışma pandemi döneminde avantajlı bir korunma yolu olarak tercih edilirken, uzun vadede çalışan hakları açısından olumsuzluk doğurabileceği ifade ediliyor. İşverenler ofis masraflarından tasarruf ederken, çalışanların üzerine ek maliyet yükleri biniyor. Evden çalışma çalışanların pek çok farklı işi üstlenmesi ve daha uzun süreler çalışmaları olarak da uygulanabiliyor. Çalışanlar özellikle sosyal haklar konusunda kayıplar yaşayabiliyor.