Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, "Yılın ikinci yarısına ilişkin pozitif beklentilerimiz güçleniyor" tweetini attığı iki günlük süreçte TL, döviz karşısında hızla değer kaybetti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın damadı ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın iki gün önce attığı tweetten bu yana döviz yükselişte.

DÖVİZ KURU İKİ GÜNDÜR YÜKSELİŞTE

Türkiye'de dolar ve avronun yükselişi iki gündür istikrarlı bir şekilde devam ediyor. İngiltere'deki swap piyasalarında TL faizinin yükselmesi ve Borsa İstanbul'da yaşanan değer kaybı, Türk Lirası'nın dolar ve avro karşısında değer kaybetmesine neden oluyor. Dövizdeki yükseliş devam ederken, akıllara Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın iki gün önce attığı tweet geldi. Albayrak, yaptığı paylaşımda ekonominin büyüdüğünü iddia etmiş ve "Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Temmuz ayında 56,9 seviyesinde gerçekleşti. Bu tarihi bir dönüm noktası: Şubat 2011'den bu yana en yüksek seviye. Böylece yılın ikinci yarısına ilişkin pozitif beklentilerimiz güçleniyor" demişti. Albayrak'ın bu paylaşımından sonra dolar 7,00 seviyesine çıktı. Bugün ise dolar TL kuru 7,24'ü gördü. Avro ise önce 8,20'ye sonra 8,61'e yükseldi.

BRUNSON KRİZİ'NDEKİ SEVİYEYİ AŞTI

Türkiye'de dolar kurundaki en keskin yükseliş, 2018 yılında yaşanan Rahip Brunson Krizi'nde gerçekleşmişti. Yıla 3,79 TL’den başlayan dolar kuru Brunson’ın tahliye talebinin duruşmada reddedildiği 18 Temmuz’da 4,79’a çıktı. ABD Hazinesi’nin iki bakan hakkındaki önlemleri duyurduğu 1 Ağustos günü 5 TL eşiğini geçti. Trump’ın açıkladığı ikinci aşama yaptırımlar içinde Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatına gümrük vergisini arttırma kararının uygulamaya girdiği 13 Ağustos tarihinde, dolar kuru tarihin en yüksek noktası olan 7,21 TL seviyesini görmüştü. Bu seviye düşünüldüğünde dolar/TL kuru, Brunson Krizi olarak adlandırılan dönemi geride bıraktı. Türkiye'nin yaşadığı en büyük döviz bunalımı olarak tarihe geçen Brunson Krizi'ni buradan takip edebilirsiniz: