Ekmek zamlarına ve ekmeğin halk sağlığı açısından ambalajlanması gerektiğine dikkat çeken ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Zam bu milletin kaderi haline geldi. Yerli yersiz her şeye zam gelmesi insanları bıktırdı. Ucuz, sıhhi, gramajından çalınmayan ekmeği bu millete yedirmek devletin asli görevidir" dedi.

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, ekmek zamlarına ilişkin açıklamada bulundu.

"ZAM BU MİLLETİN KADERİ HALİNE GELDİ"

Göktaş, yoksul halkın ekmek zammı ile daha da zor durumda bırakıldığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: "Yine gündem ekmek ve zam... Ekmek bu milletin, özellikle fakir ve dar gelirli halkın son

yıllarda tek gıda maddesi haline gelmiştir. Fakir ve dar gelirli halkımız artık taze ekmeği alamadığı için fırınlardan bir gün sonra bayat ekmekleri alıyor ve onları şekerli suya banarak, yâda çaya banarak karnını doyurur hale geldi. Ülkenin her yerinde Ekmeğin değişik fiyatlar ile halka sunulması şaşırtıcı ve üzücüdür. Ayrıca gramajlarının farklı olması, içindeki katkı maddelerinin farklı olması ise ayrı bir durum olarak endişe vericidir. Yıllardır ekmek üzerinde oynanan oyun hiç değişmiyor. Bu hususta denetim yetkisi Tarım Bakanlığı'na ait. Ancak geçmişte bazı yönetmelikler çıktı ve bu yönetmelikler neticesi fırıncılar odasına ve federasyonuna tüketicinin hak ve hukuku gözetilmeksizin geniş yetkiler verildi, tanındı. Fırıncıları ve üreticilere verilen bu yetkilerin ve hakların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Zam bu milletin kaderi haline geldi. Yerli yersiz her şeye zam gelmesi insanları bıktırdı. Ucuz, sıhhi, gramajından çalınmayan ekmeği bu millete yedirmek devletin asli görevidir."

"PANDEMİ SÜRECİNİ YAŞIYORUZ, ARTIK AMBALAJA GİRSİN"

Göktaş ayrıca, ekmek üretiminde halk sağlığına yönelik adımlar atılması gerektiğini de hatırlatarak, şöyle devam etti: "Ekmek fakirin halkımızın tek yaşam kaynağı. Tek gıdası. O da olmasa millet açlıktan kırılacak. Yapmayın. Yurdun değişik yerlerinde çok farklı fiyatlardan ve gramajlardan ekmek satışı yapılıyor. Ekmeğin maliyeti belli… Abartmaya gerek yok. Abartıp kabartıp bizlere sunulan ekmeği önce hijyen hale getirin. Tebliğe uygun çıkartın. Elli kişinin çıplak olarak elinin değdiği ekmeği halka arz etmekten bu milleti kurtarın. Halkın sağlığına daha fazla önem gösterin. Ayrıca Aynı gramajdaki ekmeği ayrı ayrı bölgelerde ayrı fiyatlarla satmayı da bırakın. Ve her şeyden önemlisi Tarım Bakanlığı, Belediyeler ve Valilikler Bu işi kolluk kuvvetleri ile beraber çok sıkı denetime almalılar. Merdiven altı çalışanı engellemeli, düzgün çalışmayanı engellemeli, hijyen koşulda ekmek üretmeyeni engellemeliler. Bu arada ambalaja bir türlü girmeyen ekmek hususunda da önlemler arttırılmalıdır. Ekmek elle kontrol edilerek alınmamalı. Bu sebze meyve değil. Alıp yıkamıyorsunuz. Direk tüketiliyor. Pandemi sürecinde en çok dikkat ve özen gerektiren gıda maddesi."