CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TİGEM’de yaşanan gelişmelerle ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sorular yöneltti. Bakan Pakdemirli’nin yaşananları “normalmiş gibi gösteren” yanıtlarına tepki gösteren Gürer, “Bakan Pakdemirli Aladağ'dan serin bir tavırla görevini sürdürüyor” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TİGEM’e bağlı işletmelerde son 3 yıl içinde binlerce hayvanın hastalık nedeniyle telef olması ya da zorunlu kesime gönderilmesi ve kurumun 100 milyonlarla ifade edilen zararıyla baş gösteren sorunu, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle gündeme taşıdı. Bakan Pakdemirli, Gürer’in TİGEM’e bağlı tüm işletmelerdeki sorunları tek tek sıralayıp, bu sorunlara neden çözüm bulunamadığına dair sorularına yanıt istediği önergesine, kurumda sanki hiçbir sorun yokmuş gibi yanıt verdi.

SORUNLARI TEK TEK SORDU

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı işletmelerde yaşanan sorunları, Bakan Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Her bir işletmede yaşanan sorunları tek tek sıralayıp, bu sorunların neden yaşandığının ve neden önlem alınamadığının açıklanmasını isteyen Gürer, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti: “TİGEM’e bağlı işletmelerde hayvan hastalıklarının önlenememesinin sebepleri nelerdir? TİGEM’e bağlı işletmelerde hayvan hastalıklarının önlenmesi için; veteriner sayısı, aşı miktarı ve takip sistemi yeterli midir? Anadolu, Ceylanpınar, Çukurova, Gözlü, Karacabey ve Türkgeldi işletmelerinde son 3 yılda toplam 4 bin 52 hayvanın, hastalıkları dolayısıyla ya telef olması ya da zorunlu kesime gönderilmesi ile ilgili bir denetim yapılmış mıdır? Yukarıda bahse konu işletmelerde bulunan ithal hayvanların ölüm oranı nedir?”

BRUSELLA VAKALARI

CHP’li Gürer, Karacabey işletmesinde, son 3 yıl içinde Bruselladan dolayı toplam 2 bin 27 hayvanın zorunlu kesime gönderildiğini, Brusella hastalığının Karacabey’den sonra en çok Ceylanpınar tarım işletmesinde görüldüğünü aktararak, sorularını şöyle sürdürdü: “Bunun nedeni hayvanlara aşı yapılmamasından ya da aşının tesirsiz olmasından mı kaynaklanmaktadır? Ceylanpınar’ da ise son üç yıl içinde toplam 1006 hayvan Bruselladan dolayı zorunlu kesime gittiğine göre bu hayvanlar veteriner kontrolünde değil midir? Yine Anadolu ve Gözlü işletmelerinde de Brusella hastalığı görülürken, bu iki işletmede de son üç yılda toplam 205 hayvan kesime yollanmıştır. TİGEM’in sadece Çukurova ve Türkgeldi tarım işletmelerinde Brusella hastalığının görülmediğine dair tespiti dikkate alınarak bu iki işletme ve hastalığın görüldüğü diğer işletmelerde inceleme yapılmış mıdır?”

PAKDEMİRLİ: “YÜZDE 100 KORUYUCULUK YOK”

CHP Milletvekili Gürer’in bu ve benzeri sorularına yanıt veren Bakan Pakdemirli, dünyada ve ülkemizde alınan tüm biyogüvenlik tedbirleri ve koruyucu aşılamalara rağmen hiçbir hastalığa karşı bilimsel olarak yüzde 100 koruyuculuk sağlamanın mümkün olmadığını söyledi. Pakdemirli, “ TİGEM işletmelerindeki damızlık sığır tesislerinde her türlü biyogüvenlik tedbirleri alınmasına ve koruyucu aşılar yapılmasına rağmen, haşere, kuş, rüzgâr gibi vektörler ile bulaşarak, bir kısım TİGEM İşletmelerinde söz konusu hastalıklar görülebilmektedir” dedi. Bakan Pakdemirli, Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğünde kullanılan brusella aşılarının İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünde gerekli etkinlik testlerinin kontrol ettirildiğini ve etkinliğinde olumsuz bir duruma rastlanmadığını belirtti.

ÖNLEMLER ALINIYOR AMA…

Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğünde sığırcılık faaliyetleri 3 ayrı bölgede bulunan sığırcılık tesislerinde 8.800 baş sığır varlığı ile yürütülmekte iken bir tesiste brusella hastalığı tespit edildiğini açıklayan Pakdemirli, “Hastalığın çıktığı tesis mevzuatlar çerçevesinde karantinaya alınarak gerekli biyogüvenlik tedbirleri uygulanmıştır. Alınan tedbirler neticesinde hastalığın diğer 2 tesise bulaşması önlenmiştir. Halk sağlığının korunması amacıyla tüm hayvancılık personeli eğitime tabi tutulmuştur. Karantina tedbirleri uygulanan İşletmedeki hayvan hareketleri, dezenfeksiyon işlemleri ve her türlü biyogüvenlik tedbirleri 12 veteriner hekim, 23 veteriner sağlık teknisyeni olmak üzere toplam 35 sağlık personelinin kontrolünde yapılmıştır” diye konuştu.

GÜRER: BU NE RAHATLIK!

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise TİGEM’de bu denli sorunlar yaşanırken, Tarım ve Orman Bakanının, soru önergesine, sanki bu sorunlar normalmiş gibi bir tavırla yanıt vermesine tepki gösterdi. Gürer, “Başka bir ülkenin Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlarında hayvanların hastalıktan ölmesi, zorunlu kesime gönderilmesi, 1 yıl içinde zarar oranının 3 katına çıkması gibi skandal olaylar yaşansa, Tarım ve Orman Bakanı dâhil, o kurumlardaki tüm yöneticiler istifa eder ya da görevlerinden alınırdı. TIGEM Genel Müdürü Bakan Yardımcılığına terfi etti. Bakan, durum normalmiş gibi yanıtlar veriyor. Sorun var ama yok gibi algı yaratılıyor. Ne yazık ki bunca soruna rağmen Tarım ve Orman Bakanı Aladağ'dan serin bir tavırla görevini sürdürüyor” diye konuştu.