CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, esnafın salgın döneminde ağır yara aldığını belirterek Meclis'ten esnaflar için yeni paket çağrısı yaptı.

Salgın döneminde en fazla olumsuz etkilenen kesimlerden biri olan esnafları TBMM gündemine taşıyan CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, yeni destek paketi önerdi.

FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ ÖNERİSİ

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, esnafa verilen 6 ay ödemesiz kredilerin ödeme zamanının geldiğini ancak esnafın ödeme gücünün olmadığını söyledi. “Esnaf için yeni bir destek paketi hazırlanmazsa çok büyük bir krizle karşı karşıya kalırız. On binlerce esnaf kepenk kapatır, işsizler ordusuna yüzbinlerce yeni kişi katılır” diyen Sümer, esnafın çektiği kredilerin faizinin silinmesini ve faizsiz kredi desteği verilmesini istedi.Esnafın sorunlarını yakından takip eden ve gündemde tutan CHP’li Sümer yaptığı yazılı açıklamada esnafın, pandemi nedeniyle ertelenen borçlarını Ekim ayıyla birlikte ödemeye başlayacağını anımsattı. Sümer, ‘Esnaf Destek Paketi’ kapsamında Nisan ayında Halkbank’tan yaklaşık 1 milyon esnafın işletme kredisi çektiğini belirterek “6 ay ödemesiz olan bu kredilerle esnaf ancak geçmiş dönemden gelen borcunu kapatabildi” dedi. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında KDV, Kasım ve Aralık aylarında ise SGK prim ödemelerinin de yapılmak zorunda olduğuna dikkat çeken Sümer şunları belirtti:

ESNAF NORMALE DÖNEMEDİ

“Halen birçok sektörde normale dönüş olmadı. Esnafın büyük bölümü işyerleri açmasına karşın eskisi kadar kazanamıyor. Halen yüzbinlerce kişinin ekmek kapısı olan kahvehaneler iş yapamıyor. Okul kantinlerinin açılıp açılmayacağı belirsiz. Okul servisçileri kara kara düşünüyor. Tüm bunların üstüne yeni önlemler alınması da gündemde. Alınacak her önlem esnaf için yeni darbeler getiriyor. İlk alınan önlem olan minibüslerde ayakta yolcu alınmaması şoför esnafına büyük darbe vurdu.

BÜYÜK BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Yüzbinlerce esnaf Ekim ayında başlayacak ödemeleri yapabilecek güçte değil. Esnaf için acilen yeni bir destek paketi hazırlanmazsa çok büyük bir krizle karşı karşıya kalırız. On binlerce esnaf kepenk kapatır, işsizler ordusuna yüzbinlerce yeni kişi katılır. -Bunun için esnafın çektiği kredinin faizi silinmeli, faizsiz yeni kredi imkanı sağlanmalı. -Kira, vergi gibi borçların en azından bir kısmı devlet tarafından karşılanmalı.

KAÇ ESNAF İFLAS ETTİ

Sümer, esnafın durumuna ilişkin olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Sümer önergesinde şu soruları yöneltti: -Türkiye genelinde 2020’nin Mart ayından önergenin cevaplandığı tarihe kadar kaç işyeri kapandı? -Aynı dönemde açılan işyeri sayısı kaç olmuştur? -Kısa çalışma ödeneğine kaç başvuru olmuştur? Kaç kişi bu ödenekten yararlanmıştır? -Esnaf için yeni bir destek paketi düşünülmekte midir?