Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren esnafın sorunlarını Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Sümer, "Bir an önce esnaflarımız için kira desteği, sınırsız kredi ertelemesi, sicil affı ve KDV ödemeleri hayata geçirilmelidir" çağrısı yaptı.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, son alınan kısıtlama kararlarıyla zor duruma düşen esnafın sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Sümer, "Esnafımızı görün, sesini duyun, onlara ilaç olun" çağrısında bulundu.

"ESNAF YOĞUN BAKIMDA, DESTEK ŞART"

Esnafın son kısıtlamalarla daha da ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken CHP'li Sümer, "Pazartesi günü açıklanan son kısıtlamalar ile birlikte esnafımız tamamen entübe olmuş durumdadır. Salgını durdurmak için yapılan kısıtlamalar ne kadar doğruysa, Esnafı hiç düşünmeden alınmış kararlar bir o kadar yanlıştır. KOBİ’lerin zamanında ödeyemediği kredi borçları 59 milyar lira olmuştur. Enafın artık güvenceği, ayı çeviririm diyeceği, kredi kartının ekstresi ödenmedi, borç alacağı kimse kalmadı, kredi çekecek 1 liralık dahi getirisi yok" ifadelerini kullandı.

"ACİL KİRA DESTEĞİ VE SINIRSIZ KREDİ ERTELEMESİ"

Orhan Sümer, "Bir an önce esnaflarımız için kira desteği, sınırsız kredi ertelemesi, sicil affı ve KDV ödemeleri hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde daralan ekonomilerde dahi ayakta kalmamızın teminatı, ekonominin taşıyıcı kolonu ve lokomotifi esnafımız bir daha açmamak üzerine kepenk kapatacaktır" diye konuştu.

"SOSYAL DEVLET İLKESİ UNUTULUYOR"

İktidara çağrıda bulunan Sümer, şöyle devam etti: "Küresel bir salgın olduğu ve bundan tüm ülkelerin etkilendiği gerçekliğini herkes kabul ediyor. Ancak Türkiye Cumhuriyeti büyük ve güçlü bir devlettir. Esnafı, emeklisi, asgari ücretlisi nefes alamaz hale gelmişse devleti yönetenler mutlaka buna bir çözüm üretmek zorundadır. Ayrıca bu durum sosyal devlet ilkesinin gereğidir. İktidar bu ilkeyi görmezden gelmemelidir."