Çiftçilerin borç batağına olduğunu ve haciz işleminin durdurulması gerektiğine dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, "Tunus’a hibe verene kadar çiftçinin takibe düşen borçlarını silin" ifadelerini kullandı.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer çiftçilerin borçlarına uygulanan haciz işleminin durdurulması gerektiğini dile getirdi. Sümer, “Tunus’a hibe verene kadar çiftçinin takibe düşen borçlarını silin” diye konuştu.

"ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA"

Çiftçilerin borç batağında olduğuna dikkat çeken CHP'li Sümer, "Bankacılık Düzenleme Kurulu’na göre 2020 yılının Eylül ayına kadar tarımda kullanılan kredi tutarı 122 Milyar liraya ulaşmıştır. Pandemi süreciyle başlayan son 9 aylık süreçte bankalardan kullanılan krediler % 15 oranında artmıştır. Yani çiftçi borcunu borçla kapatmaya çalışmış, ayakta kalmak için sürekli olarak bankalardan kredi kullanmıştır. Salgın döneminde unutulan sektörlerden bir tanesi de tarım sektörüdür. Çiftçimizi bu borç batağından kurtarmadan ülkemizin kendi kendine yeten, ithalatı azaltacak tarım hamlelerini gerçekleştirmek hayal olacaktır. Çiftçimize düşük faizli krediler değil, temeli sorundan çözecek hamleler gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"İKTİDARIN İKİ ELİ ÇİFTÇİNİN YAKASINDA"

İktidarın yanlış tarım politikalarına tepki gösteren Orhan Sümer, “İktidar uyguladığı yanlış politikalar nedeniyle tarım sektörüne ağır yaralar vermiştir. Tarlasına, traktörüne haciz gelen çiftçi artık toprağına küsmüştür. Özellikle son 5 yılda uygulanan ithalata bağlı tarım ürünleri yerli üreticiye adeta üretme demektir. Çiftçi salgın döneminde destek beklerken, İktidarın icra dosyalarını uygulamaya sokması, çiftçinin nefes almasını engellemektedir" diye konuştu.

"ÇİFTÇİYE İCRA DURDURULMALI"

CHP'li Sümer, şöyle devam etti: "Çiftçinin toplam borcu 89 Milyar lira. Çiftçinin takibe düşen ve icra edilmek üzere bekleyen kredi tutarı Son 5 sene içerisinde kat artmış durumdadır. Artan girdi maliyetleri, pazarlama sorunları, krediye daha fazla ihtiyaç duyulmasını ortaya çıkarırken Covid-19 salgını ile daha da katlanmıştır. Salgın nedeniyle Temmuz ayına kadar durdurulan icra işlemleri Ağustos ayı itibariyle yeniden başlamıştır. Zaten tarlasına küsmüş olan çiftçimiz bir de icra yoluyla büyük ekonomik kıskaca girmektedir. Bir an önce çiftçiye uygulanan icra işlemleri durdurulmalıdır."